Plzeň, náměstí Republiky
náměstí Republiky 1760, 301 00 Plzeň-Plzeň 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Střelba z plzeňské věže

Dostupné v: English | Česky

Dne 6. května 1945 v 8 hodin ráno vjely do Plzně první tanky americké 16. obrněné divize pod velením plukovníka Charlese Nobleho. Na plzeňském náměstí je brzy vítaly davy nadšených Plzeňanů. Kolem 10. hodiny však bujaré oslavy náhle přerušila střelba německých fanatiků z kostelní věže. Na náměstí vypukla panika, lidé se rozprchli a hledali úkryty. Klid zachovali jen američtí osvoboditelé. Uvědomili si, že jsou stále ve válce, a soustředili se na likvidaci zákeřných střelců. Začali věž ostřelovat z kulometu. Současně skupina vojáků vnikla do katedrály a po krátkém boji střelce zajala. Plzeňský rodák Richard Smola byl zase svědkem střelby ze školní budovy na Husově třídě. I on ve svém vyprávění zdůrazňuje, jak se strachem místních lidí kontrastoval flegmatismus amerických vojáků, uvyklých na trvalé ohrožení života: „Před námi stál americký tank, chlapík ve věži pil mléko. Když začali Němci střílet, rozhlédl se, položil sklenici na věž, postavil se ke kulometu a začal pálit do školy. Vypálil pár ran, bylo ticho. Pak zase vzal sklenici a popíjel dál.“ Po těchto epizodách američtí vojáci zahnali přihlížející Plzeňany do bezpečí a sami po celý den prohlíželi dům po domu a čistili město. Celkem zajali více než 3000 příslušníků wehrmachtu a SS. Během plzeňské operace přišel o život jeden americký voják a dalších 17 příslušníků americké 16. obrněné divize bylo raněno.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Richard Smola

Richard Smola

Narodil se 3. června 1930 v Plzni. Jeho otec Alois Smola, majitel firmy Ferrotechna a prezident Obchodní a živnostenské komory v Plzni, se po únoru 1948 stal terčem režimní perzekuce. Byl zatčen a odsouzen k jednomu roku vězení. V roce 1953 byla rodina v rámci „Akce B“ (Buržoasie) vystěhována z Plzně. Pamětník musel v říjnu 1951 nastoupit k pomocným technickým praporům a do civilu se vrátil až s jejich zrušením v květnu 1954. Po vojně dokončil studium na Vysoké škole strojní a elektrotechnické v Plzni a nastoupil do podniku Energostroj, který se později stal součástí Škodových závodů.

Plzeň, náměstí Republiky

Dostupné v: English | Česky

Plzeň založil král Václav II. v roce 1295 a její hlavní náměstí je stejně staré jako město samotné. Platí to i o gotické katedrále sv. Bartoloměje, která je nejvýznačnější plzeňskou dominantou. Na dnešním náměstí Republiky se nacházejí i další pozoruhodné stavby: renesanční radnice, morový sloup, historické domy a od roku 2010 moderní kašny inspirované plzeňským znakem. Náměstí plnilo a plní v životě města důležitou symbolickou roli. Plzeňané se zde shromažďovali ve zlomových okamžicích 20. století: náměstí bylo centrem tzv. plzeňského povstání v roce 1953 i demonstrací v listopadu 1989, zažilo obsazení města Němci i osvobození americkou armádou.

Plzeň, náměstí Republiky

Na tomto místě

Rozloučení americké armády

Rozloučení americké armády

Mojmír Fencl
Střelba z plzeňské věže

Střelba z plzeňské věže

Richard Smola
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo