Plzeň, hlavní nádraží
Plzeň hl.n 326 00 Plzeň 2-Slovany, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Nad námi letěla stříbrná letadla

Dostupné v: English | Česky

Ke každodenní realitě konce války v Plzni patřily spojenecké nálety na strategické cíle – Škodovy závody a hlavní železniční nádraží. Ludmila Levá v té době navštěvovala dívčí gymnázium v centru města a každý den chodila do školy kolem nádraží. Jako dítě si neuvědomovala vážnost situace ani nebezpečnost bomb: „Jako jedenáctiletá holka jsem přemýšlela, co je horší – jestli nálet, nebo bouřka. Při obou byly hromy.“ Když byl houkáním ohlášen očekávaný nálet, školy posílaly děti domů. Všechny nosily na oděvu cedulku se jménem a adresou, aby byly snáze identifikovatelné v případě zranění. Pamětnice vzpomíná, jak při náletu utíkali kolem nádraží domů: „Nad námi už letěla stříbrná letadla a my jsme běželi. Maminka musela hrozně trpět, když věděla, že má děti kdovíkde a je nálet.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ludmila Levá

Ludmila Levá

Narodila se roku 1934 v Plzni. Pochází z rozvětvené katolické rodiny, její strýc Mons. Josef Limpouch (1895–1965) představoval významnou duchovní osobnost Plzně. Působil jako katolický kněz, za druhé světové války se zapojil do odboje a byl vězněn v nacistických věznicích. Znovu byl vězněn komunistickou mocí v letech 1951–1960. Tety Marie a Terezie Limpouchovy byly roku 1953 vystěhovány z bytu v Plzni do zchátralé fary v Potvorově. Pamětnice pracovala jako zdravotní sestra.

Plzeň, hlavní nádraží

Dostupné v: English | Česky

Plzeň představuje důležitý železniční uzel. Hlavní nádraží postavil v letech 1898–1908 stavitel Rudolf Štech ve stylu secese. Rozlehlou nádražní halu zastřešuje velká kopule, jedna z dominant města. Coby důležitý strategický bod bylo plzeňské nádraží kromě Škodových závodů dalším cílem spojeneckého bombardování za druhé světové války. Silně je poškodil především nálet v noci na 17. 4. 1945. Po válce se dočkalo obnovy.

Plzeň, hlavní nádraží

Na tomto místě

Nad námi letěla stříbrná letadla

Nad námi letěla stříbrná letadla

Ludmila Levá
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo