Chrudim, letiště
Sečská 25, letiště Chrudim, 537 01 Chrudim, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Průzkumný let v ukořistěném letadle

Dostupné v: English | Česky

V květnu 1945 německá posádka chvatně opouštěla chrudimské letiště a snažila se zničit vše, co by mohlo padnout do rukou nepřítele – letadla, zásoby paliva, munici. Dvaatřicetiletý Josef Janoušek, někdejší pilot zapojený do zdejší odbojové skupiny Raimund Orel, nechtěl nečinně sledovat, jak se letiště mění v hořící trosky, a s dalšími dobrovolníky zachraňoval, co se dalo. Nakonec jej přemohla dlouho potlačovaná touha po létání a spolu s četařem Svobodou ukořistil průzkumný jednomotorový letoun Fieseler Fi 156 Storch. Josef Janoušek vzpomíná, jak za jeho kniplem vykonal průzkumný let, aby pak předal informace o ustupujících německých kolonách revolučnímu velitelství v Chrudimi: „Letěli jsme ve směru od Chrudimi na Slatiňany, Chrast, Vysoké Mýto a zpět. Spolu se mnou byl na palubě četař Svoboda. Během letu jsme provedli lokalizaci pozic ustupujících jednotek wehrmachtu." Po Češích v kokpitu německého letadla nikdo nestřílel. Letoun byl řádně označen německými symboly, a tak nacisté nemohli tušit, že je to nepřítel na výzvědách. Po přistání se oba čeští odbojáři vrátili k plnění svého původního úkolu – měli střežit kasárna, kolem nichž proudily kolony ustupujících německých jednotek.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Janoušek

Josef Janoušek

Narodil se 17. března 1913 v Orli, malé obci u Chrudimi, kde měl převzít rodinné hospodářství. Místo toho si však bez vědomí rodičů podal žádost o přijetí do Vojenského leteckého učiliště v Prostějově a po jeho absolvování se v roce 1935 stal pilotem z povolání. Za německé okupace pracoval jako dělník v továrně Letov a později byl zaměstnancem jedné z pražských pojišťoven. Od roku 1943 působil na obecním úřadě v Orli, kde se posléze zapojil do domácího odboje. Po skončení války se Josef Janoušek vrátil k létání a od roku 1949 byl učitelem pilotů na vojenské akademii v Hradci Králové. Později vykonával velitelské funkce u leteckých útvarů československé armády. Uniformu svlékl v roce 1968 a řadu let se pak věnoval práci kronikáře své rodné obce. Zemřel 22. června 1987, tři dny poté, co do kroniky Orle udělal poslední zápis.

Chrudim, letiště

Dostupné v: English | Česky

Chrudimské letiště patřilo k významným základnám předválečné československé armády. Za války sloužilo Němcům, kteří zde měli až 60 letadel. Krátce zde působil i parašutistický oddíl SS. Německá posádka v květnu 1945 ničila na letišti vše, co mohla, čemuž se snažili zabránit místní čeští odbojáři. Jeden z nich, Josef Janoušek, zde 7. května ukořistil letoun Storch a při nebezpečném průzkumném letu monitoroval přesuny německých jednotek.

Chrudim, letiště

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo