Liptovský Hrádok
Slovenského národného povstania, 033 01 Liptovský Hrádok, Slovenská republika
  • Příběh
  • Místo

Přeplněná polní nemocnice

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

V lednu roku 1945 byla Olga Lugertová po absolvování zdravotnického výcviku v Kyjevě přidělena se skupinou dalších tří českých děvčat do sovětské polní nemocnice, s jejímž personálem pak sloužila až do konce války. Nemocnice prošla postupně za frontou celým Polskem. V březnu se dostala do Liptovského Hrádku na Slovensku, kde tehdy probíhaly velice tvrdé boje. „Německé střely dopadaly nebezpečně blízko nemocnice a všude leželi ranění. Už jsme měli plno a nevěděli jsme, kam je máme uložit. Ranění na nás volali: ,Tady jsem, vezměte mě, vezměte mě! Nenechte mě tady vykrvácet!‘ Tam to bylo opravdu hrozné, tam jsme měli snad nejvíc práce za celou válku.“ Jednou do polní nemocnice v Liptovském Hrádku přivezli z bojiště hodně popáleného muže a nikdo z personálu nevěřil, že se ho podaří zachránit. Mladý voják nakonec přežil a navíc se zamiloval a po válce i oženil s kolegyní Olgy Lugertové, zdravotnicí Jiřinkou.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Olga Lugertová, rozená Budová

Olga Lugertová, rozená Budová

Olga Lugertová se narodila v roce 1925 v Hulči na Volyni. Chodila do polské školy. V roce 1944 byla odvedena sovětskou armádou do Kyjeva, kde absolvovala půlroční zdravotnický výcvik. Na začátku roku 1945 se s dalšími třemi Češkami dostaly do polní nemocnice v Malé Poľaně na Slovensku. Poté paní Lugertová pokračovala s postupujícími jednotkami Slovenskem. Po válce pracovala jako zubařka v Litoměřicích, kam se za ní z Volyně přestěhovali i její rodiče.

Liptovský Hrádok

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

Liptovský Hrádok sa nachádza vo východnej časti Liptovskej kotliny pri sútoku Váhu s Belou. Prvá písomná zmienka o Liptovskom Hrádku pochádza z 13. storočia. Mesto bolo nazvané podľa jedného z troch hradov, ktoré sa nachádzali na území dnešného Liptova. Na začiatku roku 1945 sa do Liptovského Hrádku presunula postupujúc tesne za frontom ukrajinská poľná nemocnica, v ktorej slúžili štyri české zdravotníčky.

Liptovský Hrádok

Na tomto místě

Přeplněná polní nemocnice

Přeplněná polní nemocnice

Olga Lugertová, rozená Budová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo