Liptovský Hrádok
Slovenského národného povstania, 033 01 Liptovský Hrádok, Slovensko
  • Příběh
  • Místo

Přeplněná polní nemocnice

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

V lednu roku 1945 byla Olga Lugertová po absolvování zdravotnického výcviku v Kyjevě přidělena se skupinou dalších tří českých děvčat do sovětské polní nemocnice, s jejímž personálem pak sloužila až do konce války. Nemocnice prošla postupně za frontou celým Polskem. V březnu se dostala do Liptovského Hrádku na Slovensku, kde tehdy probíhaly velice tvrdé boje. „Německé střely dopadaly nebezpečně blízko nemocnice a všude leželi ranění. Už jsme měli plno a nevěděli jsme, kam je máme uložit. Ranění na nás volali: ,Tady jsem, vezměte mě, vezměte mě! Nenechte mě tady vykrvácet!‘ Tam to bylo opravdu hrozné, tam jsme měli snad nejvíc práce za celou válku.“ Jednou do polní nemocnice v Liptovském Hrádku přivezli z bojiště hodně popáleného muže a nikdo z personálu nevěřil, že se ho podaří zachránit. Mladý voják nakonec přežil a navíc se zamiloval a po válce i oženil s kolegyní Olgy Lugertové, zdravotnicí Jiřinkou.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Olga Lugertová, rozená Budová

Olga Lugertová, rozená Budová

Olga Lugertová se narodila v roce 1925 v Hulči na Volyni. Chodila do polské školy. V roce 1944 byla odvedena sovětskou armádou do Kyjeva, kde absolvovala půlroční zdravotnický výcvik. Na začátku roku 1945 se s dalšími třemi Češkami dostaly do polní nemocnice v Malé Poľaně na Slovensku. Poté paní Lugertová pokračovala s postupujícími jednotkami Slovenskem. Po válce pracovala jako zubařka v Litoměřicích, kam se za ní z Volyně přestěhovali i její rodiče.

Liptovský Hrádok

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

Liptovský Hrádok se nachází ve východní části Liptovské kotliny při soutoku Váhu s Belou. První písemná zmínka o Liptovském Hrádku pochází ze 13. století. Město bylo nazváno podle jednoho ze tří hradů, které se nacházely na území dnešního Liptova. Na začátku roku 1945 se do Liptovského Hrádku přesunula postupujíc těsně za frontou ukrajinská polní nemocnice, ve které sloužily čtyři české zdravotnice.

Liptovský Hrádok

Na tomto místě

Přeplněná polní nemocnice

Přeplněná polní nemocnice

Olga Lugertová, rozená Budová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo