Praha 6, Studentská ulice
místo zatčení Josefa Balabána · Studentská 529/1, 160 00 Praha-Praha 6, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Zrada

Dostupné v: English | Česky

Josef Balabán se měl 22. dubna 1941 setkat na křižovatce dnešní Evropské a Studentské ulice v Praze s představiteli odbojové organizace bývalých armádních rotmistrů, nazývané Prstýnkáři. Odbojáři na schůzku nedorazili, okolí obklíčilo gestapo. Balabán byl vůdčí postavou odbojové zpravodajsko-sabotážní skupiny Tři králové, která svými činy dováděla německou tajnou policii k zuřivosti. Gestapu se podařilo do řad Prstýnkářů infiltrovat konfidenta Antonína Neradu, který místo schůzky prozradil. Balabán věděl, co ho v případě zatčení čeká, a tak se do poslední chvíle bránil. Vypukla krátká, ale divoká přestřelka, při níž byl zraněn. Nakonec podlehl přesile a byl zatčen. Po převezení do Petschkova paláce ho okamžitě podrobili brutálním výslechům. Josef Balabán mučení vydržel a nepodlehl. Své přátele neprozradil a záměrně gestapo dezinformoval. Dne 3. října 1941 byl popraven v Praze-Ruzyni.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Balabán

Josef Balabán

Narodil se 5. června 1894 v obci Obory u Dobříše v rodině hajného. Za první světové války bojoval v řadách československých legií v Rusku. Zúčastnil se bitev u Lipjagu a Buzuluku. Po návratu do vlasti se stal příslušníkem Československé armády. V roce 1936 byl povýšen do hodnosti podplukovníka a jmenován přednostou osobní skupiny na Ministerstvu národní obrany. Po okupaci Čech a Moravy nacistickým Německem se zapojil do odbojové organizace Obrana národa a stal se členem jejího užšího vedení. Organizoval zpravodajskou síť a zformoval zpravodajsko-sabotážní skupinu nazývanou Tři králové. Společně s podplukovníkem Josefem Mašínem a štábním kapitánem Václavem Morávkem provedli řadu sabotážních a diverzních akcí a udržovali kontakty s československou exilovou reprezentací. Vrcholem jejich činnosti byly bombové atentáty v Berlíně na německé ministerstvo letectví a policejní ředitelství. Neúspěšně se také pokoušeli o atentát na Heinricha Himmlera. Dne 22. dubna 1941 byl Josef Balabán zatčen gestapem a po několikaměsíčním mučení 3. října 1941 popraven v Praze-Ruzyni. Později byl dopaden a popraven také Josef Mašín. Václav Morávek padl při přestřelce s gestapem. V květnu 2005 byl Josef Balabán povýšen in memoriam do hodnosti generálmajora.

Praha 6, Studentská ulice

Dostupné v: English | Česky

Na Studentské ulici v Praze 6 byl po boji s gestapem zatčen podplukovník Josef Balabán, člen protinacistické zpravodajsko-sabotážní skupiny Tři králové. Bydlel právě v této městské části a se svými druhy zde prováděl odbojovou činnost. V Praze 6 měly své sídlo všechny hlavní odbojové organizace: Ústřední vedení odboje domácího, Petiční výbor Věrni zůstaneme i Obrana národa. V květnu 2006 byla v místě zatčení Josefa Balabána odhalena pamětní deska.

Praha 6, Studentská ulice

Na tomto místě

Zrada

Zrada

Josef Balabán
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo