Vikýřovice, baptistická modlitebna
Šumperská 272, 788 13 Vikýřovice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Zatčený kazatel

Dostupné v: English | Česky

Již od roku 1949 podléhal baptistický sbor ve Vikýřovicích přísnému státnímu dohledu. Místní kazatel Vilém Pospíšil byl v únoru 1955 zatčen a následně ve vykonstruovaném procesu odsouzen ke třem a půl roku vězení a konfiskaci třetiny majetku. Karel Jersák, člen sboru, na událost vzpomíná: „Našeho kazatele Pospíšila zavřeli, protože známým do Polska napsal, aby se sem přistěhovali, že v Šumperku je několik textilních továren. Byli to tkalci a našli by zde snadno uplatnění. Jenže komunisté z toho udělali špionáž, že prozrazuje do ciziny, jaký jsou tu továrny.“ Vilém Pospíšil nemohl práci kazatele vykonávat ani léta po svém propuštění, místo toho pracoval jako dělník v Eternitových závodech v Šumperku. „Dostal práci jenom v Eternitce a to byl jeho konec, ve výrobě se používal azbest. Pracoval na tři směny a onemocněl.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Karel Jersák

Karel Jersák

Narodil se v roce 1924 v obci Nowa Wole v blízkosti Zelowa v Polsku. Je potomkem pobělohorských emigrantů, kteří se v okolí Zelowa usadili na počátku 19. století. Patří k nemalé části těchto Čechů, kteří v devadesátých letech 19. století přijali za svou baptistickou církev. Po vzniku Československa se část exulantů vrátila do země svých předků. Mezi nimi i Jersákovi, kteří se společně s dalšími rodinami v roce 1925 usadili v německé obci Vikýřovice (něm. Weikersdorf). Tam si vlastními silami vystavěli baptistickou modlitebnu, která se za první republiky stala centrem českého živlu v obci a okolí. Za války byla většina baptistických rodin vysídlena do vnitrozemí. Místní kazatel Teofil Malý zahynul v Osvětimi. Jersákovi žili od roku 1941 až do konce války u příbuzných v Zábřehu. Za komunismu bylo celé společenství pod bedlivým dozorem církevních tajemníků. V únoru 1955 byl zatčen místní kazatel Vilém Pospíšil, který byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen na tři a půl roku vězení a byla mu zkonfiskována třetina majetku. Zatčen a odsouzen byl také bratr pamětníka Vilém, který byl kazatelem v Kroměříži. I v této těžké době se Karel Jersák zapojil do života sboru. Byl jedním ze státem schválených laických kazatelů, předsedou sboru a vedl nedělní školu. Vzpomíná, že každou změnu nebo hosta musel hlásit církevnímu tajemníkovi. I když se v těchto funkcích nedostal do větších problémů, vždycky byl život s vírou za komunismu problém a rodina zažila nemálo ponížení ze strany režimu. Dcera Jarmila s rodinou nakonec raději emigrovala do Kanady. Dnes Karel Jersák žije s manželkou stále ve Vikýřovicích a stejně jako celý život se aktivně účastní života místního baptistického sboru.

Vikýřovice, baptistická modlitebna

Dostupné v: English | Česky

Baptistický sbor ve Vikýřovicích byl založen potomky českých pobělohorských exulantů po návratu do vlasti v roce 1925 a stal se prvním protestanským sborem založeným reemigranty v ČSR. Šlo o exulanty ze Zelowa v Polsku i Volyně v Sovětském svazu, kteří se za první republiky vrátili do vlasti svých předků. Velkou roli v tom sehrála Kostnická jednota v čele s evangelickým farářem Bohumilem Radechovským, který pocházel z Čech a od roku 1909 do roku 1919 byl farářem českého evangelického reformního sboru v Zelově. Krátce po příjezdu exulanti vlastními silami vystavěli baptistickou modlitebnu, která slouží dodnes.

Vikýřovice, baptistická modlitebna

Na tomto místě

Zatčený kazatel

Zatčený kazatel

Karel Jersák
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo