Plzeň, věznice KV SNB
Anglické nábřeží 1778/7, 301 00 Plzeň-Plzeň 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Pod vlivem drog

Dostupné v: English | Česky

Jako člen skautské odbojové organizace Černý lev byl Jaroslav Karl v září 1952 zatčen a se zakrytou hlavou vezen na vyšetřovnu StB v Plzni. Vzpomíná, že než dojeli, auto zastavilo někde na Šumavě. „Najednou mi říkají: ‚Nechcete se vyčurat?‘ – ‚Ne, nechci.‘ Blesklo mi hlavou: ‚Já vystoupím z auta, vy mne odvedete pár metrů do lesa, prásknete to do mne a řeknete, že jsem byl zastřelen na útěku.‘ Tak jsem z auta nevyšel. Estébáci nadávali, jeden mne chtěl z auta vytáhnout, ale já se nedal.“ Na StB v Plzni byl rok držen ve vyšetřovací vazbě. V té době již vyšetřovatelé Jaroslava při výsleších nemlátili. Používali jiné metody, jak se dozvědět, co potřebovali. První byl psychologický nátlak. Výslechy trvaly od rána do večera, probíhaly šest i sedm dní v týdnu a opakovaly se dokola stále stejné otázky. Pamětník má podezření, že se jej StB snažila ovlivnit i drogami. Jeden čas nechodil na výslechy ráno, ale až odpoledne. Vracel se na celu pozdě večer, dávno po večeři. Když si řekl o jídlo, přinesli mu kus chleba a ešus namodralého mléka. „Říkal jsem si, že bude asi zředěné, ale bylo to mléko, tak jsem to všechno vypil. Nosili mi ho večer po výslechu několik dní. Jednou jsem se vrátil z výslechu a najednou jsem si uvědomil, že jsem při výslechu říkal a odpovídal přesně to, co řekl vyšetřovatel. Nebyla to ale pravda. Pak mi došlo, jestli mi do toho mléka nedávají nějakou chemikálii. Začal jsem ho vylévat.“ Jednoho dne se však stalo, že si špatně vypočítal kontroly dozorců, a tak ho dozorce viděl, jak mléko vylévá. Za několik dní skončily večerní výslechy a modré mléko, a znovu byl vyslýchán ráno.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jaroslav Karl

Jaroslav Karl

Narodil se v roce 1929 v Plzni, ale dětství prožil v Klatovech. Vychodil tam obecnou školu a reálné gymnázium. Byl skautem a za války i po komunistickém převratu se zapojil do odbojové skupiny Černý lev, vedené Josefem Anderlem. Po maturitě v roce 1948 studoval teologii v semináři v Českých Budějovicích, než byl v roce 1950 seminář uzavřen. Na lékařskou fakultu nebyl přijat, proto absolvoval kurz fyzikální terapie a rehabilitace. V letech 1951–1952 sloužil u Pomocných technických praporů v Libavé a ve Šternberku u Olomouce. Přímo v kasárnách byl v září 1952 zatčen Státní bezpečností, po roční vyšetřovací vazbě byl vojenským soudem v Praze odsouzen k sedmnácti letům vězení za velezradu a vyzvědačství. Důvodem uvěznění byla jeho činnost ve skautské odbojové organizaci Černý lev a náboženské aktivity. Uvězněna byla také jeho sestra a švagr Karel Janota. Trest si pan Karl odpykával ve věznici v Leopoldově. V květnu 1960 byl při amnestii propuštěn, ale již roku 1961 byl znovu zatčen, odsouzen za rozvracení republiky na dva roky vězení a zbytek předchozího trestu. Tentokrát byl držen ve věznici ve Valdicích, kde byl biskupem Korcem tajně vysvěcen na kněze. Po propuštění v roce 1965 pracoval v různých povoláních, zvláště jako ošetřovatel v psychiatrických léčebnách, nejdéle v Praze-Bohnicích. Zapojil se do aktivit tajné církve, tajně připravoval mladé muže, studující nebo již v zaměstnání, na kněžské svěcení. Kněžské povolání mohl legálně vykonávat až po pádu komunismu. V letech 1990–2003 působil jako děkan v Bechyni.

Plzeň, věznice KV SNB

Dostupné v: English | Česky

Za války v budově na Anglickém nábřeží v Plzni sídlila německá tajná státní policie (gestapo). Po válce se budova stala věznicí KV SNB. Dnes tato funkcionalistická budova slouží obvodnímu oddělení policie Plzeň-střed.

Plzeň, věznice KV SNB

Na tomto místě

Pod vlivem drog

Pod vlivem drog

Jaroslav Karl
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo