Prague, Pštross Street 192/24
former restaurant U Herclíků · Pštrossova 192/24, 110 00 Prague-Prague 1, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Jak hokejistům přistřihli komunisté křídla

Dostupné v: English | Česky

Augustin Bubník byl na přelomu 40. a 50. let jednou z vycházejících hvězd československého hokeje. V sezoně 1949/1950 se stal nejlepším ligovým střelcem a spolu s dalšími měl jet do Londýna obhájit mistrovský titul. Pod malichernou záminkou však k odletu reprezentace nedošlo. Jeden z hokejistů, Jiří Macelis, zklamaným přátelům navrhl, aby s ním šli zapít smutek a zároveň oslavit jeho čerstvě narozeného syna do oblíbené „Zlaté“ hospůdky U Herclíků. Během odpoledne se v lokále začala scházet většina hráčů z Prahy a Českých Budějovic. Augustin Bubník vzpomíná: „Asi ve tři čtvrtě na sedm slyšíme z rádia redaktora Edmunda Koukala, který vysvětluje celému národu, jak hokejisti byli uvědomělí, a proto neodletěli do Londýna na šampionát… Tak teď jsme se naštvali, s Vaškem Roziňákem jsme si nechali zavolat k telefonu Koukala a říkali jsme mu: ‚Tak, pane Koukal, jestli chcete vědět pravdu, přijďte sem k nám do Pštrossový ulice…‘“ Z rozhlasu ale nikdo nepřijel, a tak hokejisté pokračovali v bujaré zábavě. „Pilo se a my jsme začali nadávat. Nadávali jsme na režim, na Kopeckého a na vládu, a že si nenecháme ustřihnout křídla, že chceme být svobodní. Sem tam jsme vyběhli na to náměstíčko a pokřikovali, jenže když jsme byli v nejlepší zábavě, od vedlejšího stolu vstali dva pánové, chytili mě a Vaška Roziňáka a řekli: ‚Půjdete s náma.‘ Toho si všiml brankář Zlatko Červený. ,Co ho držíš?,‘ obořil se na policistu v civilu a dal mu ránu, až spadl pod kamna. Ten druhý vytáhl pistoli, zapískal a v tom momentě bylo v hospodě policajtů...“ Některým hráčům se v nastalé vřavě podařilo utéct, nebylo jim to ale nic platné. Bubník s několika dalšími byl odvezen do Bartolomějské ulice, výslech pokračoval v Domečku na Hradčanech. V procesu s protistátní skupinou Modrý a spol. vyfasoval Augustin Bubník druhý nejvyšší trest – 14 let odnětí svobody.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Augustin Bubník

Augustin Bubník

Vynikající československý hokejista, člen klubu LTC Praha a ATK Praha, držitel zlaté medaile z mistrovství světa 1949 a stříbrné olympijské medaile z roku 1948. Spolu s řadou dalších hokejistů byl po zmařeném odletu reprezentace na světový šampionát v Londýně 13. března roku 1950 zatčen a ve vykonstruovaném procesu se skupinou „Modrý a spol.“ odsouzen k čtrnáctiletému trestu. Po propuštění na prezidentskou amnestii v roce 1955 se mohl k hokeji vrátit, zpočátku však pouze v nižších soutěžích. Po ukončení kariéry slavil úspěchy jako trenér, především během angažmá ve Finsku v 60. letech. Soudně byl rehabilitován v roce 1968, plného společenského zadostiučinění se mu dostalo až po roce 1989.

Prague, Pštross Street 192/24

Dostupné v: English | Česky

For a few years around 1950, the small (and now non-existent) pub in Pštross Street in the Prague New Town was known familiarly as “The Golden”. Not only because of the frequent visits of actors from the nearby “Golden Chapel”, that is the National Theatre, but also because it became the favourite establishment of the (ice) hockey players who had become World Champions in 1947 and 1949. It was here, on Monday 13 March 1950, that several hockey players of the national team met up after they had been forbidden to leave for the world championship in London for ideological reasons earlier that day. The purpose of the gathering was to celebrate the birth of a child of one of the players. The frustrated men, fortified by alcohol, became increasingly vocal in their anger at the communist leadership’s decision. Unfortunately, State Security knew about the national team’s celebration and had only been waiting for a pretext to intervene. Several of the players were taken on the spot, others were arrested in the following days. The result was an exemplary and farcical political trial of The State against Modrý and co., ending in long prison sentences for a number of Czechoslovak hockey players.

Prague, Pštross Street 192/24

Na tomto místě

Jak hokejistům přistřihli komunisté křídla

Jak hokejistům přistřihli komunisté křídla

Augustin Bubník
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo