Praha, Pštrossova 192/24
bývalá restaurace U Herclíků · Pštrossova 192/24, 110 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Jak hokejistům přistřihli komunisté křídla

Dostupné v: English | Česky

Augustin Bubník byl na přelomu 40. a 50. let jednou z vycházejících hvězd československého hokeje. V sezoně 1949/1950 se stal nejlepším ligovým střelcem a spolu s dalšími měl jet do Londýna obhájit mistrovský titul. Pod malichernou záminkou však k odletu reprezentace nedošlo. Jeden z hokejistů, Jiří Macelis, zklamaným přátelům navrhl, aby s ním šli zapít smutek a zároveň oslavit jeho čerstvě narozeného syna do oblíbené „Zlaté“ hospůdky U Herclíků. Během odpoledne se v lokále začala scházet většina hráčů z Prahy a Českých Budějovic. Augustin Bubník vzpomíná: „Asi ve tři čtvrtě na sedm slyšíme z rádia redaktora Edmunda Koukala, který vysvětluje celému národu, jak hokejisti byli uvědomělí, a proto neodletěli do Londýna na šampionát… Tak teď jsme se naštvali, s Vaškem Roziňákem jsme si nechali zavolat k telefonu Koukala a říkali jsme mu: ‚Tak, pane Koukal, jestli chcete vědět pravdu, přijďte sem k nám do Pštrossový ulice…‘“ Z rozhlasu ale nikdo nepřijel, a tak hokejisté pokračovali v bujaré zábavě. „Pilo se a my jsme začali nadávat. Nadávali jsme na režim, na Kopeckého a na vládu, a že si nenecháme ustřihnout křídla, že chceme být svobodní. Sem tam jsme vyběhli na to náměstíčko a pokřikovali, jenže když jsme byli v nejlepší zábavě, od vedlejšího stolu vstali dva pánové, chytili mě a Vaška Roziňáka a řekli: ‚Půjdete s náma.‘ Toho si všiml brankář Zlatko Červený. ,Co ho držíš?,‘ obořil se na policistu v civilu a dal mu ránu, až spadl pod kamna. Ten druhý vytáhl pistoli, zapískal a v tom momentě bylo v hospodě policajtů...“ Některým hráčům se v nastalé vřavě podařilo utéct, nebylo jim to ale nic platné. Bubník s několika dalšími byl odvezen do Bartolomějské ulice, výslech pokračoval v Domečku na Hradčanech. V procesu s protistátní skupinou Modrý a spol. vyfasoval Augustin Bubník druhý nejvyšší trest – 14 let odnětí svobody.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Augustin Bubník

Augustin Bubník

Vynikající československý hokejista, člen klubu LTC Praha a ATK Praha, držitel zlaté medaile z mistrovství světa 1949 a stříbrné olympijské medaile z roku 1948. Spolu s řadou dalších hokejistů byl po zmařeném odletu reprezentace na světový šampionát v Londýně 13. března roku 1950 zatčen a ve vykonstruovaném procesu se skupinou „Modrý a spol.“ odsouzen k čtrnáctiletému trestu. Po propuštění na prezidentskou amnestii v roce 1955 se mohl k hokeji vrátit, zpočátku však pouze v nižších soutěžích. Po ukončení kariéry slavil úspěchy jako trenér, především během angažmá ve Finsku v 60. letech. Soudně byl rehabilitován v roce 1968, plného společenského zadostiučinění se mu dostalo až po roce 1989.

Praha, Pštrossova 192/24

Dostupné v: English | Česky

Malé (a dnes již léta neexistující) hospůdce v Pštrossově ulici na pražském Novém Městě se na přelomu 40. a 50. let minulého století mezi lidmi říkalo Zlatá. Nejen kvůli častým návštěvám herců z blízké „Zlaté kapličky“, tedy Národního divadla, ale i proto, že se stala oblíbeným podnikem hokejistů, kteří v letech 1947 a 1949 získali titul mistrů světa. A právě zde se někteří hokejoví reprezentanti sešli v pondělí 13. března roku 1950 poté, co jim byl toho dne dopoledne z ideologických důvodů znemožněn odlet do Londýna na světový šampionát. Důvodem setkání byla oslava narození potomka jednoho z hokejistů. Frustrovaní hráči posilnění alkoholem dávali čím dál hlasitěji najevo pobouření nad rozhodnutím komunistického vedení. Ukázalo se, že StB o setkání reprezentantů věděla a čekala na záminku k zásahu. Několik hráčů bylo na místě pozatýkáno, pro další si policie přišla v následujících dnech. Výsledkem byl exemplární vykonstruovaný politický proces se skupinou Modrý a spol. a mnohaleté tresty pro řadu československých hokejistů.

Praha, Pštrossova 192/24

Na tomto místě

Jak hokejistům přistřihli komunisté křídla

Jak hokejistům přistřihli komunisté křídla

Augustin Bubník
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo