Plzeň
US Army memorial · Klatovská třída 11-13, 301 00 Plzeň 3, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Díky, Ameriko!

Dostupné v: English | Česky

V květnu roku 1948 se Ida Milotová zúčastnila kladení věnců u základního kamene připravovaného pomníku americké armády v Plzni. „Koupila jsem červený a bílý karafiáty a dala jsem je k pomníku. Najednou se objevilo nákladní auto a z něho vystoupilo několik uniformovaných příslušníků SNB. Vytáhli na nás zbraně a vyzývali nás, abychom se rozešli. Začali nás vytlačovat, s tím, že pokud se někdo pokusí vrátit, mají rozkaz ho zastřelit.“ Pietní akt nakonec proběhl, aniž by příslušníci SNB museli střelné zbraně použít, a účastníci se v poklidu rozešli do svých domovů. Ida Milotová se vrátila k rodičům do jejich nedalekého bytu v paláci Elektra. V noci zaslechla hluk, tak vstala a šla se podívat, co se děje. Oknem jejich bytu dohlédla až na místo, kde měl být vybudován pomník americké armádě a odkud byli dopoledne rozehnáni příslušníky SNB. „Viděla jsem nákladní auta, a jak do nich nakládají všechny kytice, vlaječky a i ten základní kámen. Později jsem se doslechla, že všechno odvezli někam na skládku.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Pomník Americké armády v Plzni

Pomník Americké armády v Plzni

Historie pomníku osvobození Plzně americkou armádou se datuje do doby těsně po válce. V roce 1946 proběhla výtvarná soutěž, z níž vyšel vítězně návrh akademického sochaře Oskara Kozáka. Ještě téhož roku byl položen základní kámen, který se po květnových demonstracích v roce 1948 dočkal pravděpodobně převozu na neznámou skládku. V roce 1990 byl základní kámen pomníku opět položen u příležitosti návštěvy prezidenta Václava Havla a americké velvyslankyně Shirley Temple-Blackové. Roku 1993 byla vyhlášena nová soutěž o autorství monumentu, které se zúčastnilo padesát autorů. Návrh Vladimíra Preclíka, který porota vybrala, se však nesetkal s kladnou odezvou veřejnosti. Vedení plzeňské radnice tedy uspořádalo pracovní workshop, otevřený všem zainteresovaným, kde měla být idea pomníku důkladně prodiskutována. Z diskusí nakonec vykrystalizovala forma dvou monumentálních pylonů akceptovaná i veřejností, jíž dal konkrétní podobu architekt Jan Soukup, bronzové prvky jsou dílem Františka Bálka. Vzhledem k nestandardnímu postupu při vytváření návrhu pomníku byli všichni, kdo na tomto řešení pracovali, zavázáni k tomu, aby se k autorství nehlásili. Pomník Díky, Ameriko!, odhalený v roce 1995, je tak dnes brán jako kolektivní anonymní práce.

Plzeň

Dostupné v: English | Česky

The “Thank You America” memorial is the work of a team of authors: its overall form is courtesy of the architect Jan Soukup and the bronze items were made by František Bálek. The memorial consists of two granite pylons and circular plate set into the ground in the middle. The left pylon bears the emblem of the 16th US Army Armored Division and the inscription “THANK YOU / AMERICA! / ON MAY 6TH 1945 / THE CITY OF PLZEŇ / WAS LIBERATED / BY THE U.S. ARMY.” The right pylon bears the Czech lion emblem and the inscription “DÍKY, AMERIKO! / DNE 6. KVĚTNA 1945 / MĚSTO PLZEŇ / BYLO OSVOBOZENO / AMERICKOU / ARMÁDOU.” The circular plate stands for a map of Europe and outlines the main directions the US Army units progressed and their designations.

Plzeň

Na tomto místě

Díky, Ameriko!

Díky, Ameriko!

Pomník Americké armády v Plzni
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo