Choceň, airport
U Dvořiska 1721, 565 01 Choceň, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Promiň, Zdeňku, jsme plný!

Dostupné v: English | Česky

V květnu roku 1949 se na letišti v Chocni pokusila skupina šesti mladých lidí ukrást letadla a uletět s nimi do Západního Německa. Příslušníci Sboru národní bezpečnosti střežící letiště byli po přestřelce odzbrojeni a svázáni. Za okamžik už uprchlíci seděli v nastartovaných letadlech. Posádku prvního letadla tvořili Miroslav Nový, Jan Horníček a Jaroslav Valášek, ve druhém byli natěsnáni Zdeněk Mikš, Vlastimil Klenovský a Heda Prokopová. Náhle se stalo něco, s čím nikdo nepočítal, jednomu z příslušníků SNB se podařilo uvolnit pouta. Zdeněk Mikš na ten okamžik vzpomíná: „Najednou slyším ránu, jako když práskne výfuk. Slyším Hedu říkat: ‚Vlastíku, on tě střelil?‘ Podíval jsem se na něj a už mu jen klesla hlava a zůstal viset v popruzích. Jak jsem se pootočil, vidím koutkem oka, že za kabinou stojí esenbák a míří na mě puškou. Prudce jsem se sehnul, a protože jsem nebyl připoután, mohl jsem se ohnout. V důsledku toho mám prostřelený obratel. Kulka se v ramenním kloubu otočila, roztrhla mi plíce a dodnes ji mám nad bránicí v plicích.“ Mikš doběhl s prostřeleným břichem k prvnímu letadlu a chtěl nastoupit, ale pilot Miroslav Nový odletěl bez něho. Posádce ukradeného letounu se nakonec také nepodařilo přeletět hranice. Mikš, Nový a Horníček byli odsouzeni za velezradu a loupež na 30 let, Valášek na doživotí. Během soudního procesu vyšlo najevo, že pouta příslušníkovi SNB uvolnila Heda, která se slitovala nad zraněným mužem, a ona i Vlastimil Klenovský za to zaplatili životem.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Zdeněk Mikš

Zdeněk Mikš

Zdeněk Mikš se narodil 7. října roku 1926 ve Dvoře Králové nad Labem. V roce 1946 se přihlásil do Letecké vojenské akademie, ale pro své protikomunistické postoje byl v listopadu roku 1948 z armády a ze školy vyhozen. Po pokusu o únos letadla v Chocni v roce 1949 byl odsouzen na 30 let. Prošel věznicemi na Borech, v Ilavě, několik let strávil v trestním táboře Vykmanov II na Jáchymovsku (tzv. Věž smrti) a konec trestu si odpykal v nápravně pracovním táboře Bytíz. V roce 1953 vážil Mikš pouhých 48 kg. StB se ho několikrát pokusila získat ke spolupráci, neúspěšně. V roce 1962 byl Mikš propuštěn v rámci amnestie. Odseděl si celkem 12 let.

Choceň, airport

Dostupné v: English | Česky

The airport in Choceň was constructed in 1935 to test-fly airplanes manufactured in the local Beneš-Mráz factory. After the war, Aeroclub was established by the airport; in 1969 Aeroclub merged with a similar club in Vysoké Mýto. The airport was primarily used for the test-flying purposes; the first ones to use it for other purposes were the members of the club of ultralight flying (Klub ultralekhého létání) in 1990. Since the end of the airplane manufacturing, the airport has been run by Pilotklub Choceň.

Choceň, airport

Na tomto místě

Promiň, Zdeňku, jsme plný!

Promiň, Zdeňku, jsme plný!

Zdeněk Mikš
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo