Litomyšl, Smetanův dům
Komenského náměstí 402, 570 01 Litomyšl, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Křičely: Pověste je

Dostupné v: English | Česky

V říjnu 1950 stanul Václav Jozefy společně s dalšími čtyřiadvaceti lidmi před soudem ve Smetanově domě v Litomyšli. Do čela vykonstruovaného procesu byl postaven rektor piaristické koleje v Litomyšli František Ambrož Stříteský. Většina obžalovaných byli gymnazisté, průmyslováci nebo vysokoškolští studenti. Václav Jozefy měl tehdy pouhých šestnáct let a byl ze všech nejmladší. Takto vzpomíná na soudní proces. „Moc jsem tam toho neřekl, právě proto, že jsem byl nejmladší. Hlavně si vzpomínám na to prostředí a okolí. Na ty litomyšlské podmínky. Ženské z fabrik byly naočkované, křičely na nás a plivaly. Ve Smetanově domě do nás i mohly velmi bolestivě šťouchat deštníkem. Křičely: ,Pověste je‘ a přitom si na nás ukazovaly. Advokáta jsem dostal ex offo až na místě. A ten mi říkal: ,Všechno odsouhlaste a buďte rád, že vás nepověsí.‘“ Od Státního soudu v Litomyšli si Václav Jozefy odnesl jako mladistvý trest odnětí svobody v trvání šesti měsíců.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Václav Jozefy

Václav Jozefy

Václav Jozefy byl nevlastním synem známého litomyšlského bibliofila, kulturního mecenáše a po roce 1948 městského knihovníka Josefa Portmana. Do primy litomyšlského gymnázia nastoupil v roce 1944 a studoval tam až do vyloučení v květnu 1950. Patřil k nejlepším studentům gymnázia. V roce 1949 se jako šestnáctiletý zapojil do aktivit studentské skupiny Hvězda, jejímž cílem byl pod vedením dalšího studenta Miloslava Kohouta odpor proti aktivitám a nátlaku čerstvě založeného Československého svazu mládeže. Jozefym vyhotovený seznam měl sloužit jako podklad pro kontaktování dalších studentů, kterým se nucené členství v ČSM protivilo a kteří by mohli i v nadcházejících volbách do školní rady ČSM podpořit nekomunistické kandidáty. Skupina větší činnost nevyvinula, protože již před prázdninami roku 1949 byl na základě nesouvisejícího incidentu Miloslav Kohout zatčen. Václav Jozefy chodil poté ještě rok do školy, než byl na základě předchozího výslechu ze školy vyloučen a posléze zařazen do vykonstruovaného procesu proti rektoru Stříteskému a dalším studentům gymnázia. S beznadějnou vyhlídkou do budoucna nastoupil Jozefy přes prázdniny dělnické povolání v cukrovaru v Cerekvici. Šestnáctého září 1950 byla celá skupina pozatýkána a před soudem stanulo na začátku října včetně Jozefyho celkem dvacet pět lidí. Jeho činnost ohodnotil Státní soud šesti měsíci odnětí svobody za provinění sdružování proti státu. Trest si Václav Jozefy odpykal v Ústavu pro mladistvé provinilce v Zámrsku. Josef Portman, Václavův otčím, se nedostavil k soudu kvůli údajným zdravotním problémům. Ve skutečnosti roli svého nevlastního syna chápal jako pohanu svého jména a zřekl se ho. Václav Portman přijal jméno svého zesnulého otce - Jozefy.

Litomyšl, Smetanův dům

Dostupné v: English | Česky

Neorenesanční Smetanův dům byl otevřen 11. června 1905. V říjnu 1950 se v něm odehrál politický proces se skupinou dvaceti pěti obviněných v kauze Stříteský. František Ambrož Stříteský byl rektorem piaristického gymnázia v Litomyšli a jedenáct z odsouzených byli čerství absolventi této školy. Rozsudek vykonstruovaného procesu protistátního spiknutí přivítalo obecenstvo nadšeným aplausem. Ačkoliv nejčastější sazba byly "pouhé" dva až tři roky vězení, v komunistické společnosti to přesto znamenalo těžkou ránu do soukromého života. Ve Smetanově domě se dnes konají kulturní a společenské akce.

Litomyšl, Smetanův dům

Na tomto místě

Drzý výstup

Drzý výstup

Jiří Kopřiva
Křičely: Pověste je

Křičely: Pověste je

Václav Jozefy
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo