Rotterdam
Sint-Jacobstraat 40, 3011 DE Rotterdam, The Netherlands
  • Příběh
  • Místo

Pestré vrstvy

Dostupné v: English | Česky

V polovině 80. let získal Ivan Landsmann roční povolení k pobytu v Nizozemsku. Několik týdnů se marně snažil nalézt nějaké krajany, přespával v parcích a v polích. Nakonec se mu podařilo sehnat adresu Jaroslava Hutky v Rotterdamu. „O Jaroslavu Hutkovi jsem nevěděl nic. Měl jsem pár peněz, asi dvanáct set dolarů, co jsem si vydělal u bráchy v Kanadě. Tak jsem si našel hotel, tam jsem přespával, a když mi peníze došly, tak nezbylo než přespávat zase po parcích, v obilí a tak dál. Furt jsem chodil zvonit k tomu Hutkovi. Trvalo to skoro dva měsíce, než jsem ho zastihl doma.“ Z Ivana Landsmanna a Jaroslava Hutky se stali celoživotní přátelé. Ve chvíli jejich prvního setkání měl za sebou Landsmann už mnoho nepříjemných zážitků a trpěl depresemi. Hutka svého přítele morálně podporoval: „On mi řekl: ,Ivane, podívej se, nejlepší lék na to je psát. Piš, piš si deník, to ti pomůže.‘ Tak jsem si začal psát deník a pak jsem ho dal Hutkovi k přečtení. On říká: ,To není deník, ale knížka. Piš dál.‘ Tak jsem začal psát Pestré vrstvy. Ptal jsem se Jarka, jestli mám psát o dolech a on na to: ,Jasně, piš.‘ Tak vznikly Pestré vrstvy.“ Hutka se Landsmannovi snažil zařídit vydání jeho prvního románu u nakladatelství Josefa Škvoreckého 68 Publishers v Kanadě. To se sice nepodařilo, ale i tak Škvorecký Landsmannovi pomohl, byť nepřímo, získat v Nizozemsku trvalý pobyt a občanství. Román Pestré vrstvy vydalo v roce 1999 nakladatelství Torst a v anketě Lidových novin se stal knihou roku. Ivan Landsmann žil v Rotterdamu dlouhou dobu na sociální podpoře, jazyk se učil složitě a pomalu.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ivan Landsmann

Ivan Landsmann

Ivan Landsmann se narodil 26. února 1949 v Novém Jičíně. Když mu bylo devět let, byl jeho otec odsouzen na dva roky za fingovanou krádež na šachtě, kde pracoval, a po návratu z vězení od rodiny odešel. V té době se z nadaného žáka Ivana Landsmanna stal problematický mladík. Nedokončil studium odborného učiliště a až do svého odchodu na vojnu pracoval jako závozník. Po návratu do civilu se oženil a pracoval celých patnáct let na šachtě Antonín Zápotocký v Havířově. V roce 1985 emigroval za svým starším bratrem do Kanady, ale po dvou měsících byl donucen vrátit se do Evropy. Podařilo se mu získat politický azyl v Holandsku. V Rotterdamu mu pomohl Jaroslav Hutka, který Ivana Landsmanna přiměl k tomu, aby začal psát. Ivan Landsmann je autorem románů: Pestré vrstvy, Fotr, Vězení na svobodě a Šestý smysl. Román Pestré vrstvy obdržel byl v roce 2000 oceněn „Kniha roku“ Lidových novin. V roce 2000 se Ivan Landsmann vrátil zpět do České republiky, znovu se oženil a usadil se v Praze.

Rotterdam

Dostupné v: English | Česky

With its 610 thousand inhabitants, Rotterdam is the second largest city of the Netherlands. It is also Europe's largest seaport and a city of modern architecture with an ethnically diverse population. 11% of its population is composed of immigrants from other European countries. The Czech writer I. Landsmann stayed in the city with songwriter J. Hutka and wrote his book "Manifold Layers" here.

Rotterdam

Na tomto místě

Pestré vrstvy

Pestré vrstvy

Ivan Landsmann
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo