Amsterdam
Oudezijds Voorburgwal 241, 1012 Amsterdam, Nizozemsko
  • Příběh
  • Místo

Pátrání po krajanech

Dostupné v: English | Česky

V polovině osmdesátých let se podařilo Ivanu Landsmannovi na pozvání staršího bratra, žijícího v Torontu, vycestovat z Československa do Kanady. Po necelých dvou měsících se ale na nátlak bratra Landsmann vrátil zpět do Evropy. Návrat do Československa byl pro něj už v té době nemyslitelný, a proto se rozhodl požádat o politický azyl v Holandsku. „V Amsterodamu na letišti mě nejdřív nechali sedm dní sedět u dveří, to bylo náročné, celou tu dobu jsem čekal, že mě deportují. Po několika dnech čekání mi přidělili polskou překladatelku, protože jsem vůbec neuměl anglicky, a ta mě upozornila, abych v žádosti o povolení k pobytu lhal a neříkal, že z Československa odcházím za prací, ale z politických důvodů. Nakonec mi dali papír s povolením na jeden rok pobytu a řekli mi, že se mám dostavit na uvedenou adresu, že se tam o mě postarají. Když jsem to místo našel, nikdo tam nebyl, adresa byla falešná.“ Následující dva měsíce se Ivan Landsmann potloukal po amsterdamských parcích a hledal české krajany. Jeho bratr mu totiž v Kanadě poradil, že v Holandsku je hodně českých hospod. Po několika týdnech marného pátrání se Landsmann opět snažil s pomocí česko-holandského slovníku doptat se číšníka v jedné z mnoha amsterdamských hospod, zda neví o podniku, kde by se scházeli jeho krajani. „Náš rozhovor slyšel jeden chlapík, přisedl si ke mně a promluvil lámanou češtinou. To bylo jak z pohádky. Vyprávěl mi, že byl za války v Československu v zajetí a potom že tam nějaký čas pracoval, a tak uměl trochu česky. Řekl mi, že v Rotterdamu zná nějakého zpěváka Hutku a spisovatelku Janu Beranovou.“ Neznámý chlapík z baru sehnal během pár dní Hutkovu adresu v Rotterdamu a Ivan Landsmann se tam bez váhání rozjel.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Poválečná emigrace československých občanů do Nizozemska

Poválečná emigrace československých občanů do Nizozemska

Emigrace československých občanů do zahraničí se v poválečné historii naší země odehrála ve dvou velkých vlnách. První vlnu tvořili lidé, kteří odešli po komunistickém převratu v únoru roku 1948. Většina z nich považovala svůj exil za dočasný a po pádu komunistického režimu měla v úmyslu se vrátit. V tomto období opustilo Československou republiku asi dvacet pět tisíc lidí. V Evropě byla bída a vzpomínky na druhou světovou válku byly stále znatelné. Jen pomalu vznikal a rozvíjel se systém přijímání uprchlíků. Většina z nich se snažila dostat se pryč z válkou poznamenané Evropy a začít nový život v Americe. Část Čechoslováků požádala o azyl také v Nizozemsku, kde bylo ještě v průběhu roku 1948 založeno několik pomáhajících organizací pro emigranty. Uprchlíci zde měli díky stipendiím možnost studovat nebo se rekvalifikovat a získat dobrou práci. První českoslovenští emigranti v Holandsku založili spolek Náš prezident Osvoboditel T. G. Masaryk. Spolek se věnoval pořádání sbírek obnošeného šatstva a potravin pro československé uprchlíky v německých uprchlických táborech, přednáškám o politické situaci v Československu a organizaci pravidelného setkávání u hrobu Komenského v Naardenu. Skupina kolem krajana Berana v Rotterdamu vydávala sociálně-kulturní časopis Modrá Revue. Od roku 1952 začala na československých hranicích vznikat takzvaná železná opona, byl vybudován ženijně technický elektrifikovaný zátaras, což emigraci podstatně ztěžovalo. Mezi lety 1952 a 1964 se republiku podařilo opustit ročně průměrně asi dvěstě padesáti občanům. Druhá velká poválečná vlna emigrantů opustila Československou republiku po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Během ní odešlo do zahraničí asi 300 000 převážně vysoce kvalifikovaných lidí. V sedmdesátých letech počty uprchlíků z Československa poklesly a od roku 1979 pak dosahovaly ročně asi pěti tisíc osob. V této době již nikdo nevěřil, že by kdy mohlo dojít k pádu komunistického totalitního režimu a opuštění republiky považovali všichni odcházející za definitivní. Českoslovenští emigranti, kteří získali azyl v Holandsku, nechápali levicové nadšení mladých nizozemských intelektuálů. Jejich přesvědčení se opíralo o povrchní znalost socialistických idejí a hesel z ideologie Mao Ce-tunga, Trockého, Che Guevary a pod. Názory většiny českých emigrantů se jim zdály konzervativní, zastaralé, maloměšťácké. O spolkové aktivity nebyl obecně mezi československými emigranty první ani druhé vlny velký zájem a spíše se soustředili na individuální asimilaci mezi původní obyvatele.

Amsterdam

Dostupné v: English | Česky

Od roku 1808 je Amsterdam hlavním městem Nizozemského království. V současnosti je to také největší město v zemi a podle sčítání obyvatel z roku 2009 zde žije 761 395 obyvatel, kteří se hlásí k 177 různým národnostem. V Amsterdamu žijí společně obyvatelé různých národností již po dlouhá staletí. Svobodu náboženského vyznání zde hledali francouzští hugenoti, protestantští Vlámové i Židé. Za prací sem přicházeli hlavně Němci a Skandinávci. Po druhé světové válce obnova zničeného města vyžadovala velký počet pracovních sil, především dělníků. Na základě mezinárodních dohod začali tehdy do Holandska proudit hostující dělníci často s celými rodinami. I přes opatření omezující poskytování azylu přicházeli noví uprchlíci v rámci další velké vlny imigrace během sedmdesátých a osmdesátých let ze zemí východního bloku, hlavně z Maďarska, Polska a Československa. V roce 1998 bylo Nizozemsko po Švýcarsku druhou zemí s nejvyšším počtem uprchlíků v poměru k populaci země. V roce 2008 mělo třicet procent obyvatel Amsterdamu původ v zemích mimo Evropu, v rámci celého Holandska dosahuje tento podíl devíti procent (podle údajů Nizozemského statistického úřadu). Přesné místo amsterdamské restaurace, kde získal Ivan Landsmann kontakt na Jaroslava Hutku, nám není známo, proto považujeme lokalizaci místa pouze za orientační.

Amsterdam

Na tomto místě

Pátrání po krajanech

Pátrání po krajanech

Poválečná emigrace če…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo