Oederan
koncentrační tábor · Bahnhofstraße 33, 09569 Oederan, Německo
  • Příběh
  • Místo

Vyráběly jsme zmetky

Dostupné v: English | Česky

Transportem z Osvětimi se dostaly sestry Marieta a Hana Blochovy v roce 1944 do tábora v Oederanu. Místní textilka, za války přebudovaná na výrobnu munice a zbraní, zaměstnávala vězeňkyně. „Snažily jsme se taky trochu udělat něco pro porážku Německa a vyráběly jsme zmetky. Hana vždycky říkala, že poznala, když jí přišlo do ruky něco od mého stroje.“ Podmínky v Oederanu byly oproti Osvětimi snesitelnější, ale i tak velmi kruté. „Před směnou a po směně v továrně jsme musely všechny nastoupit ven, kde nás počítali. Na sobě jsme měly jen letní oblečení a začínala zima. Každý den jsme ve sněhu stály dvě hodiny, ale aspoň jsme byly na čerstvém vzduchu.“ Dvanáctihodinové směny a minimální příděly jídla byly pro obě sestry vyčerpávající. Našli se ale i lidé, kteří se snažili pomáhat. „Jeden německý mistr někdy nechával část svého přídělu jídla a položil ho vedle stroje někoho z nás.“ Když bylo v první půlce roku 1945 Němcům jasné, že válku nevyhrají, naložili oederanské vězeňkyně do vlaků a transportovali je do Československa.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Marieta Šmolková, rozená Blochová

Marieta Šmolková, rozená Blochová

Marieta Šmolková (roz. Blochová) se narodila roku 1921 v Dubí u Teplic. Její otec vlastnil v Dubí továrnu na porcelán. Blochovi byli židovská rodina, takže po obsazení pohraničí v roce 1938 museli utéct. Marieta žila až do vyhlášení protektorátu v Brně, kde se chystali k emigraci. Odjet však nestihli a další dva roky žili v Praze, kde už se museli podřizovat norimberským zákonům. V prosinci 1941 byla Marieta se sestrou Hanou, matkou a matčiným druhým mužem transportována do Terezína. Na podzim 1944 byli převezeni do Osvětimi, kde byl manžel její matky okamžitě zastřelen. Sestry byly po týdnu převezeny na práci do německého Öderanu. Jejich matka zemřela v Osvětimi na úplavici. V dubnu 1945 byly Marieta a její sestra převezeny zpět do Terezína. Transport trval osm dní. V Terezíně se setkaly s otcem a zůstaly tam do konce války. Po válce byli Blochovi označeni za Němce a bylo jim pozastaveno československé občanství, obnoveno jim bylo až po třech letech. Marieta si našla práci v oblasti zahraničního obchodu a vdala se za Jaroslava Šmolku, který také přežil holocaust. Nikdy nevstoupili do komunistické strany.

Oederan

Dostupné v: English | Česky

Oederan fungoval v letech 1944–1945 jako pobočka KT Flossenbürg. Z Osvětimi bylo v září 1944 do Oederanu převezeno v pouhých třech transportech celkem 500 židovských žen z Polska, Československa, Maďarska a Nizozemska. Jednalo se o tábor s mírnějším režimem a vězeňkyně zde pracovaly v továrně na výrobu munice. Dne 14. dubna 1945 byl hlavní tábor evakuován a ženy odeslány vlaky do Terezína, kde byly propuštěny Rudou armádou.

Oederan

Na tomto místě

Dvě stě nás ve vlaku stálo

Dvě stě nás ve vlaku stálo

Helena Krouská
Vyráběly jsme zmetky

Vyráběly jsme zmetky

Marieta Šmolková, rozená Bl…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo