Moravský Krumlov, zámek
Pod zámkem, 672 01 Moravský Krumlov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Krumlov po válce

Dostupné v: English | Česky

Růžena Zouharová zažila konec druhé světové války ve svém rodném Moravském Krumlově. Poté, co byla dne 13. dubna 1945 osvobozena Vídeň, se němečtí obyvatelé začali obávat poválečného vývoje. Dne 17. dubna byla nařízena všeobecná evakuace německého obyvatelstva. Tehdy zámek opustila rodina Kinských i německý starosta města Grohschmied. Růžena Zouharová vzpomíná na zámecké zahradnictví. „Kinští tam měli také zahradnictví se skleníkem plným žlutých růží. Tam to bylo krásné. Ten zahradník se po válce zastřelil, sebe i ženu zastřelil. Úplně zbytečně. On byl v té organizaci NSDAP a pořád chodil a pochodoval, nos nahoru. Ale jinak nikomu neublížili.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Růžena Zouharová

Růžena Zouharová

Růžena Zouharová, rozená Vyhnálková, se narodila ke konci roku 1928 v Moravském Krumlově jako čtvrté a poslední dítě kočího Jana Vyhnálka a pomocnice v domácnosti Anny Vyhnálkové, rozené Watzinger. Byli typickým příkladem národnostně smíšených manželství. Oba bratři Jana Vyhnálka, který se cítil být Čechem, byli po válce odsunuti jako Němci do Rakouska, stejně tak druhá strana rodiny, Watzinger, byla svými postoji během druhé světové války rozdělena. Rodina Růženy Vyhnálkové bydlela v tzv. palírně. Od roku 1934 začala Růžena chodit do české školy. Navštěvovala ji až do roku 1938. Německy neuměla, doma mluvili česky, pouze její rodiče někdy spolu německy. V září 1938 byl Moravský Krumlov začleněn do německé říše a česká škola byla zrušena. Cesta do české školy v sousední vesnici trvala pěšky asi hodinu. Růženina matka se tedy rozhodla, že dcera bude navštěvovat německou měšťanku. Po skončení školy v roce 1943 nastoupila jako děvče k dětem v jedné česko-německé rodině. Zažila bombardování Moravského Krumlova, příchod Rusů a odsun Němců. Vypráví o posledním hraběti Kinském.

Moravský Krumlov, zámek

Dostupné v: English | Česky

Moravský Krumlov (německy Mährisch Kromau) se nachází třicet kilometrů jihozápadně od Brna na řece Rokytná. Meandry řeky nabízely dobrá místa k osídlení, proto zde vznikl župní hrad, který však byl po roce 1146 zničen a vypálen v boji dvou Přemyslovců – knížete Vladislava a Konráda, údělného knížete znojemského. Za vlastnictví pánů z Lipé, kteří dbali na rozkvět města, došlo v šestnáctém století k přestavbě hradu na renesanční zámek. Po bitvě na Bílé hoře však byli páni z Lipé zbaveni majetku a statky rodu propadly císařské komoře. V roce 1625 Ferdinand II. prodal Moravský Krumlov Lichtensteinům. Po smrti knížete Rudolfa Lichtensteina v roce 1908 připadl Krumlov jeho příbuznému hraběti Kinskému. V roce 1938 se stal Moravský Krumlov, díky politice Rudolfa Kinského, obdivovatele nacistické politiky, součástí Německa. I přesto, že zde v té době žila zhruba jen třetina německého obyvatelstva. Rodina Kinských ze zámku v roce 1945 utekla do Rakouska. Historické jádro města bylo těžce poškozeno na konci 2. světové války, přesto se později stalo městskou památkovou zónou. V roce 1950 byla městu zapůjčena plátna Slovanské epopeje rodáka z nedalekých Ivančic Alfonse Muchy.

Moravský Krumlov, zámek

Na tomto místě

Krumlov po válce

Krumlov po válce

Růžena Zouharová
Vánoce u Kinských

Vánoce u Kinských

Růžena Zouharová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo