Liberec, krajský soud
U Soudu 540/3, 460 01 Liberec, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Navýšení trestu

Dostupné v: English | Česky

Kněz Josef Zlámal byl v srpnu 1949 za čtení pastýřských listů zatčen a odvezen do vyšetřovací a soudní vazby v Liberci. V prosinci téhož roku stanul před pětičlenným senátem u Krajského soudu v Liberci, jemuž předsedala žena. Původně „mírnější“ trest šesti let byl během procesu zvýšen na deset, a to kvůli incidentu, který vyvolal Josef Zlámal narážkou na židovský původ soudkyně: „Jak se u nás na Moravě říká, měla nos jak kliku u blázince. Nemohl jste se splést. Ptala se mě, proč jsem se lidí při křtu ptal, jestli jsou katolíci, nebo komunisti. Svědek, který tam seděl a měl vypovídat proti mně, se mě zastal a opravil ji: ‚Ne, ptal se, jestli jsou katolíci, nebo nekatolíci.‘ – ‚Proč jste se na to ptal?‘ zeptala se soudkyně. ‚Matriky jsou církevně-státní. Když je katolík, zapisuje se jako kmotr, když ne, zapisuje se jako svědek,‘ vysvětlil jsem. Ona na to: ‚Prosím vás, já jsem byla tolikrát za kmotru při křtu a nikdy se mě na to nikdo neptal.‘ – ‚Vás se ptát nemuseli, protože to na vás viděli.‘ Přihlásil se žalobce a navrhl čtyři roky navíc kvůli urážce rasy.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Zlámal

Josef Zlámal

Narozen v roce 1915 v Halenkovicích na Moravě. Studoval na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži a v roce 1936 vstoupil do olomouckého arcidiecézního semináře, kde byl žákem pozdějšího pražského arcibiskupa Tomáška. Dne 5. června 1941 byl Josef Zlámal vysvěcen na kněze. Jako kaplan nastoupil do Ptení u Prostějova a do konce války vystřídal několik farností. Po roce 1945 přestoupil do litoměřické diecéze jako farář. Během svého působení v Hejnicích u Frýdlantu byl roku 1949 zatčen a za čtení pastýřského listu odsouzen na šest let žaláře. Za jeho narážku na židovský původ soudkyně mu byl trest zvýšen na deset let. Do roku 1959 prošel věznicemi v Liberci, na Borech, Mírově, v Kutné Hoře a ve Valdicích. Po návratu vykonával dělnická povolání a do duchovní správy mu byl umožněn návrat až v roce 1967. V roce 1972 mu rakouská provincie řádu maltézských rytířů udělila čestný titul magistrálního kaplana. Byl mu tak vzdán hold za pomoc některým německým členům řádu, kterou jim po válce poskytl během potíží při odsunu. V roce 1989 byl Josef Zlámal z běžné farnosti v Hrubém Jeseníku u Nymburka povolán do Prahy, aby se stal namísto zesnulého duchovního Horkého převorem řádu. Do roku 1994 vykonal povinný noviciát a nastoupil jako převor Českého velkopřevorství. V roce 2004 obdržel z rukou prezidenta České republiky Řád bílého lva, nejvyšší státní vyznamenání. V roce 2008 zemřel.

Liberec, krajský soud

Dostupné v: English | Česky

Krajský soud v Liberci působil v letech 1850 až 1960. Po roce 1960 ho nahradil Krajský soud v Ústí nad Labem. Ten má od roku 1992 pobočku opět v Liberci. V roce 1949 zde byl souzen kněz J. Zlámal za čtení pastýřských listů.

Liberec, krajský soud

Na tomto místě

Navýšení trestu

Navýšení trestu

Josef Zlámal
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo