Tikhvin
Tikhvin, Leningrad Oblast, Russia
  • Příběh
  • Místo

Setkání s bratrem

Dostupné v: English | Česky

Voják wehrmachtu Alfred Bäcker vzpomíná na své nasazení ve Finsku: „My jsme byli dva roky bez dovolené a jeden a půl roku nahoře ve Finsku. Jednou k našemu štábu přišel kamarád, seznámil se se mnou a říkal: ,Jé, ty jsi Bäcker, my máme také Bäckera.‘ Teď nevím, byla to pátá nebo třetí baterie. A když jsme tahali dráty, tak jsem k té baterii přišel a zeptal jsem se, jestli mají Bäckera. Řekli mi, že Bäckera také mají. A byl to můj bratr. Čtyři tisíce kilometrů od domova – a setkali jsme se na frontě. To bylo před Vánocemi roku 1941, mohli jsme je oslavit společně. A to bylo to nejhezčí, co se mi stalo. Pak jsme se dohodli, že až bude první možnost, pojedeme společně domů. Příležitost nastala o Vánocích roku 1942. Spolu jsme se hlásili, spolu jsme byli zase na lodi od O’Lovernbroku až po Danzig (dnešní Gdańsk). Z Danzigu jsme vlakem jeli do Drážďan a z Drážďan až do Budějovic. To byly Vánoce roku 1942. Pak jsme se zase vrátili spolu, zase na frontu ve Finsku. Poté jsem ve Finsku stonal s plícemi, bratr ne, ten zůstal na frontě, a já jsem se dostal bez zbraní s vlakem Červeného kříže přes Švédsko zase do Německa. A pak jsem měl asi půl roku na zotavenou.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Alfred Bäcker

Alfred Bäcker

Alfred Bäcker se narodil v září roku 1921 v Českých Budějovicích do smíšeného manželství. Maminčina rodina byla původem česká, z otcovy strany byla rodina německá. Otec pracoval v budějovické plynárně, kterou postavil Alfredův dědeček. Jeho bratr se jmenoval dle rodinné tradice Wilhelm, a protože se jeho rodina hlásila k němectví, chtěla, aby se německy jmenoval i mladší syn. Ten ovšem z politických důvodů dostal mezinárodní jméno. Od sedmého roku věku v souvislosti s personálními změnami v Českých Budějovicích mohl navštěvovat německou školu. Následně docházel do reálného gymnázia. Maturoval v roce 1939 a poté byl poslán do Norimberku, kde se vyučil telefonistou. Následně byl odvelen na frontu, konkrétně do Finska. Ve Finsku strávil zhruba rok a půl. Mezitím na frontě našel bratra a strávili společné chvíle při návratu domů a o vánočních svátcích. Potom museli zpět na frontu, tam byl Alfred Bäcker raněn. Poté byl převezen do Mnichova. V Mnichově získal vojenské vzdělání a opět byl odvelen na frontu, tentokrát na západ, do Arden. Zde působil jako četař-aspirant. Nato byl opět raněn a převezen do nemocnice. Důstojníků dělostřelectva nebylo mnoho, a tak byl brzy převelen do Maďarska, kde po stráži na věži dostal zápal plic. Odtud se dostal do vídeňské nemocnice. Po uzdravení se rozhodl pro cestu domů a zde jej překvapil konec války a partyzáni. I přes uvěznění se dostal do Dobré Vody, kde žili jeho rodiče, a podařilo se jim s německým vojskem přejít přes hranice. Zbytek života strávil Alfred Bäcker v Rakousku. Zemřel 10. září 2012.

Tikhvin

Dostupné v: English | Česky

The town of Tikhvin is situated in Russia’s Leningrad Oblast, some 100 kilometers away from the Lake Ladoga that witnessed combat during the World War II. Supported by Germany, Finland battled the Soviet Union there. The war is known as the Continuation War of 1941 to 1944, following the Winter War of 1939–1940.

Tikhvin

Na tomto místě

Setkání s bratrem

Setkání s bratrem

Alfred Bäcker
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo