Tichvin
Tikhvin, Leningradská oblast, Rusko
  • Příběh
  • Místo

Setkání s bratrem

Dostupné v: English | Česky

Voják wehrmachtu Alfred Bäcker vzpomíná na své nasazení ve Finsku: „My jsme byli dva roky bez dovolené a jeden a půl roku nahoře ve Finsku. Jednou k našemu štábu přišel kamarád, seznámil se se mnou a říkal: ,Jé, ty jsi Bäcker, my máme také Bäckera.‘ Teď nevím, byla to pátá nebo třetí baterie. A když jsme tahali dráty, tak jsem k té baterii přišel a zeptal jsem se, jestli mají Bäckera. Řekli mi, že Bäckera také mají. A byl to můj bratr. Čtyři tisíce kilometrů od domova – a setkali jsme se na frontě. To bylo před Vánocemi roku 1941, mohli jsme je oslavit společně. A to bylo to nejhezčí, co se mi stalo. Pak jsme se dohodli, že až bude první možnost, pojedeme společně domů. Příležitost nastala o Vánocích roku 1942. Spolu jsme se hlásili, spolu jsme byli zase na lodi od O’Lovernbroku až po Danzig (dnešní Gdańsk). Z Danzigu jsme vlakem jeli do Drážďan a z Drážďan až do Budějovic. To byly Vánoce roku 1942. Pak jsme se zase vrátili spolu, zase na frontu ve Finsku. Poté jsem ve Finsku stonal s plícemi, bratr ne, ten zůstal na frontě, a já jsem se dostal bez zbraní s vlakem Červeného kříže přes Švédsko zase do Německa. A pak jsem měl asi půl roku na zotavenou.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Alfred Bäcker

Alfred Bäcker

Alfred Bäcker se narodil v září roku 1921 v Českých Budějovicích do smíšeného manželství. Maminčina rodina byla původem česká, z otcovy strany byla rodina německá. Otec pracoval v budějovické plynárně, kterou postavil Alfredův dědeček. Jeho bratr se jmenoval dle rodinné tradice Wilhelm, a protože se jeho rodina hlásila k němectví, chtěla, aby se německy jmenoval i mladší syn. Ten ovšem z politických důvodů dostal mezinárodní jméno. Od sedmého roku věku v souvislosti s personálními změnami v Českých Budějovicích mohl navštěvovat německou školu. Následně docházel do reálného gymnázia. Maturoval v roce 1939 a poté byl poslán do Norimberku, kde se vyučil telefonistou. Následně byl odvelen na frontu, konkrétně do Finska. Ve Finsku strávil zhruba rok a půl. Mezitím na frontě našel bratra a strávili společné chvíle při návratu domů a o vánočních svátcích. Potom museli zpět na frontu, tam byl Alfred Bäcker raněn. Poté byl převezen do Mnichova. V Mnichově získal vojenské vzdělání a opět byl odvelen na frontu, tentokrát na západ, do Arden. Zde působil jako četař-aspirant. Nato byl opět raněn a převezen do nemocnice. Důstojníků dělostřelectva nebylo mnoho, a tak byl brzy převelen do Maďarska, kde po stráži na věži dostal zápal plic. Odtud se dostal do vídeňské nemocnice. Po uzdravení se rozhodl pro cestu domů a zde jej překvapil konec války a partyzáni. I přes uvěznění se dostal do Dobré Vody, kde žili jeho rodiče, a podařilo se jim s německým vojskem přejít přes hranice. Zbytek života strávil Alfred Bäcker v Rakousku. Zemřel 10. září 2012.

Tichvin

Dostupné v: English | Česky

Město Tichvin se nachází v Leningradské oblasti Ruska, zhruba sto kilometrů od Ladožského jezera, kolem kterého se bojovalo během druhé světové války. Finsko zde za podpory Německa vedlo boje se Sovětským svazem. Šlo o tzv. pokračovací válku v letech 1941–1944, která navazovala na boje tzv. zimní války v letech 1939–1940.

Tichvin

Na tomto místě

Setkání s bratrem

Setkání s bratrem

Alfred Bäcker
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo