Moravský Krumlov, Chateau
Pod zámkem, 672 01 Moravský Krumlov, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Vánoce u Kinských

Dostupné v: English | Česky

Růžena Zouharová, jako dcera kočího z velkostatku hraběte Kinského a pradleny, mohla se svými sourozenci každý rok na Vánoce na moravskokrumlovském zámku navštívit hraběte Kinského a jeho rodinu: „Vždy jsme dostali pozvání, mohly přijít ty děti, jejichž rodiče pracovali na velkostatku. Bylo tam pohoštění a děti dostaly na šaty, flanelové, takže jsme chodili jako v uniformách. Byly to dobré šaty, teplé.“ Naposledy hraběcí rodinu navštívili v roce 1937, od té doby se žádné dobročinné dary nerozdávaly.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Růžena Zouharová

Růžena Zouharová

Růžena Zouharová, rozená Vyhnálková, se narodila ke konci roku 1928 v Moravském Krumlově jako čtvrté a poslední dítě kočího Jana Vyhnálka a pomocnice v domácnosti Anny Vyhnálkové, rozené Watzinger. Rodina byla typickým příkladem národnostně smíšených kořenů a dvojjazyčného prostředí. Oba bratři Jana Vyhnálka, který se cítil být Čechem, byli po válce odsunuti jako Němci do Rakouska, stejně tak druhá strana rodiny, Watzinger, byla svými postoji během druhé světové války rozdělena. Rodina Růženy Vyhnálkové bydlela v tzv. palírně. Od roku 1934 začala Růžena chodit do české školy. Navštěvovala ji až do roku 1938. Německy neuměla, doma mluvili česky, pouze její rodiče někdy spolu německy. V září 1938 byl Moravský Krumlov začleněn do německé říše a česká škola byla zrušena. Cesta do české školy v sousední vesnice trvala pěšky asi hodinu. Růženina matka se tedy rozhodla, že dcera bude navštěvovat německou měšťanku. Po skončení školy v roce 1943 nastoupila jako děvče k dětem v jedné česko-německé rodině. Zažila bombardování Moravského Krumlova, příchod Rusů a odsun Němců.

Moravský Krumlov, Chateau

Dostupné v: English | Česky

Moravský Krumlov, (German: Mährisch Kromau), is located thirty kilometers south-west of Brno on the River Rokytná. The river’s meanders offered good opportunities for settlement, which is why a district castle was built there. It was destroyed and burned down after 1146 as part of the struggles between two members of the House of Přemysl – Prince Vladislav and Prince Conrad, the appanage prince of Znojmo. The castle was rebuilt to a Renaissance chateau under the ownership of the House of Lipá who minded the development of the town in the 16th century. After the Battle of Bílá Hora, the House of Lipá was deprived of its property which was forfeited by the emperor Ferdinand II. sold Moravský Krumlov to the House of Liechtenstein in 1625. When Prince Rudolf Lichtenstein died in 1908, his relative Count Kinsky took possession of Krumlov. Moravský Krumlov became a part of Germany in 1938 thanks to the politics of Rudolf Kinsky, an admirer of the Nazi policy, even though the town’s German population accounted for just about one-third of the citizens. The Kinsky family fled the chateau to Austria in 1945. The town’s historical nucleus was severely damaged at the end of the World War II, yet it was later declared an urban heritage site. In 1950 the town was loaned the Slavic Epopee paintings made by the native of the nearby Ivančice, Alfons Mucha.

Moravský Krumlov, Chateau

Na tomto místě

Krumlov po válce

Krumlov po válce

Růžena Zouharová
Vánoce u Kinských

Vánoce u Kinských

Růžena Zouharová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo