Dobrá Voda u Českých Budějovic
Na Kopečku 1354/7, 373 16 Dobrá Voda u Českých Budějovic, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

První oběť

Dostupné v: English | Česky

Alfreda Bäckera zastihla zpráva o ukončení války ve vídeňské nemocnici, kde jako voják wehrmachtu ležel se zápalem plic. Německým vojenským autem se pak vydal za rodiči, kteří bydleli v Dobré Vodě. „Nevěděl jsem ale, že bude revoluce, s tím jsem nepočítal,“ vzpomínal po letech. „V Dubičném nedaleko Českých Budějovic mě chytli partyzáni s puškami a červenými nárameníky a odvedli mě k předsedovi národního výboru. Partyzáni mu řekli: ,Zastřelte ho!‘ Ten pán se na mne podíval a zeptal se: ,Kolik máte sourozenců?‘ – ,Mám jednoho bratra.‘ – ,Jak se jmenuje?‘ – ,Vilém.‘ Načež on zakřičel: ,Zavřete ho!‘ To aby mě nezastřelili, protože jsem byl pro ty mladé lidi první oběť, kterou našli.“ Alfred Bäcker měl ohromné štěstí. Předseda totiž v Dubičném vlastnil hostinec a znal Alfredovy rodiče. „Těmi otázkami chtěl zjistit, jestli jsem to skutečně já. Myslel si totiž, že jsem padl, a měl radost, že žiji. Vzal mě k sobě domů a svou dceru poslal k mým rodičům, aby věděli, že se mi nic nestane. Potom mě nechal ujet autem a já jsem se dostal do Budějovic.“ Doma si Alfred Bäcker s rodiči během tří hodin sbalili nejnutnější věci a potom se jim podařilo projet až do Rakouska.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Alfred Bäcker

Alfred Bäcker

Narodil se 19. října 1921 v Českých Budějovicích. Jeho babička z matčiny strany byla Češka, otec pocházel z německé rodiny a byl ředitelem budějovické plynárny. Alfred v Budějovicích navštěvoval německé školy a po maturitě ho v roce 1939 poslali do Norimberku, kde se vyučil telefonistou. Ve svých osmnácti letech vstoupil do jednotek SS a zúčastnil se válečných bojů ve Finsku, v Ardenách a v Maďarsku. Na frontě byl dvakrát těžce raněn a z Maďarska byl se zápalem plic převezen do vídeňské nemocnice, kde ho zastihl konec války. Po uzdravení se rozhodl odjet německým vojenským autem k rodičům, kteří bydleli v Dobré Vodě, ale před cílem cesty ho v Dubičném zadržela česká partyzánská hlídka. Díky šéfovi mladých partyzánů, který znal jeho rodiče, unikl zastřelení a dostal se domů. Bäckerovým se 8. května 1945 podařilo projet do Rakouska, kde pak už zůstali. Alfred Bäcker zemřel 10. září 2012 ve Vídni.

Dobrá Voda u Českých Budějovic

Dostupné v: English | Česky

Dobrá Voda u Českých Budějovic, called Gutwasser in German, is a community situated some four kilometres from the centre of České Budějovice. It was known for the deposits of pyrite, graphite, and iron ore, but specifically there were deposits of silver ore that attracted miners of German origin and protestant religion to the Rudolfov district. Silver was mined there primarily in the latter half of the 16th and early 17th centuries. The Dobrá Voda mine area was part of the Rudolfov district that spans from Adamov to Rudolfov, Dobrá Voda, Srubec, Pohůrka, Hodějovice, and Nedabyle. The local mineral spring led to the construction of a small Our Lady of Sorrows Church, and later a new church was built there based on the design of the Baroque architect Kilian Ignatius Dientzenhofer. The village was predominantly German until the 19th century and started to turn Czech rapidly at the turn of the century due to the inflow of new inhabitants; as a result, Czechs accounted for 2/3 of citizens in the 1910 census, and more than 9/10 in 1930. Dobrá Voda was annexed to the city of České Budějovice early in 1952 and regained independence as a municipality on November 24, 1990.

Dobrá Voda u Českých Budějovic

Na tomto místě

První oběť

První oběť

Alfred Bäcker
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo