Dobrá Voda u Českých Budějovic
Na Kopečku 1354/7, 373 16 Dobrá Voda u Českých Budějovic, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

První oběť

Dostupné v: English | Česky

Alfreda Bäckera zastihla zpráva o ukončení války ve vídeňské nemocnici, kde jako voják wehrmachtu ležel se zápalem plic. Německým vojenským autem se pak vydal za rodiči, kteří bydleli v Dobré Vodě. „Nevěděl jsem ale, že bude revoluce, s tím jsem nepočítal,“ vzpomínal po letech. „V Dubičném nedaleko Českých Budějovic mě chytli partyzáni s puškami a červenými nárameníky a odvedli mě k předsedovi národního výboru. Partyzáni mu řekli: ,Zastřelte ho!‘ Ten pán se na mne podíval a zeptal se: ,Kolik máte sourozenců?‘ – ,Mám jednoho bratra.‘ – ,Jak se jmenuje?‘ – ,Vilém.‘ Načež on zakřičel: ,Zavřete ho!‘ To aby mě nezastřelili, protože jsem byl pro ty mladé lidi první oběť, kterou našli.“ Alfred Bäcker měl ohromné štěstí. Předseda totiž v Dubičném vlastnil hostinec a znal Alfredovy rodiče. „Těmi otázkami chtěl zjistit, jestli jsem to skutečně já. Myslel si totiž, že jsem padl, a měl radost, že žiji. Vzal mě k sobě domů a svou dceru poslal k mým rodičům, aby věděli, že se mi nic nestane. Potom mě nechal ujet autem a já jsem se dostal do Budějovic.“ Doma si Alfred Bäcker s rodiči během tří hodin sbalili nejnutnější věci a potom se jim podařilo projet až do Rakouska.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Alfred Bäcker

Alfred Bäcker

Narodil se 19. října 1921 v Českých Budějovicích. Jeho babička z matčiny strany byla Češka, otec pocházel z německé rodiny a byl ředitelem budějovické plynárny. Alfred v Budějovicích navštěvoval německé školy a po maturitě ho v roce 1939 poslali do Norimberku, kde se vyučil telefonistou. Ve svých osmnácti letech vstoupil do jednotek SS a zúčastnil se válečných bojů ve Finsku, v Ardenách a v Maďarsku. Na frontě byl dvakrát těžce raněn a z Maďarska byl se zápalem plic převezen do vídeňské nemocnice, kde ho zastihl konec války. Po uzdravení se rozhodl odjet německým vojenským autem k rodičům, kteří bydleli v Dobré Vodě, ale před cílem cesty ho v Dubičném zadržela česká partyzánská hlídka. Díky šéfovi mladých partyzánů, který znal jeho rodiče, unikl zastřelení a dostal se domů. Bäckerovým se 8. května 1945 podařilo projet do Rakouska, kde pak už zůstali. Alfred Bäcker zemřel 10. září 2012 ve Vídni.

Dobrá Voda u Českých Budějovic

Dostupné v: English | Česky

Obec německy nazývaná Gutwasser leží zhruba čtyři kilometry od centra Českých Budějovic. Kdysi byla v jejím okolí objevena naleziště pyritu, tuhy, železa a především stříbra, která sem přivedla horníky německého původu a protestanského náboženského vyznání. Stříbro se zde těžilo hlavně ve druhé polovině 16. a začátkem 17. století. V letech 1630-1632 byl v obci postaven kostelík zasvěcený Panně Marii Bolestné a o sto let později na jeho místě vznikl nový kostel podle plánů barokního architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Obec byla dlouho převážně německá a teprve od přelomu 19. a 20. století se přílivem nových obyvatel začala rychle počešťovat. S počátkem roku 1952 byla Dobrá Voda připojena k městu České Budějovice, samostatnou obcí se znovu stala dne 24. listopadu 1990.

Dobrá Voda u Českých Budějovic

Na tomto místě

První oběť

První oběť

Alfred Bäcker
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo