České Budějovice, vazební věznice
České Budějovice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

S vírou jsem se musela rvát

Dostupné v: English | Česky

Sestra Edigna čekala v roce 1953 jedenáct měsíců na soud ve vyšetřovací vazbě v Českých Budějovicích. Devět měsíců přitom strávila v naprosté izolaci. Několikaměsíční samotu velmi těžce nesla a kvůli těžké nemoci a nedostatku jídla byla velmi blízko smrti. „To bylo kruté, to bych nikomu nepřála. Kdybych mohla volit mezi deseti lety v pardubické věznici a jedním rokem v budějovické vazbě, volila bych ty Pardubice. S vírou jsem se musela rvát. Kdo by to řekl, s Kristem se rvát? Přiznám se, že někdy jsem řvala k Pánu Bohu, ale říkám si: zázrak, že jsem tady.“ V září 1953 byla sestra Edigna odsouzena k šesti letům vězení a z Českých Budějovic byla převezena do věznice v Pardubicích. Byla v tak špatném zdravotním stavu, že ji po převozu okamžitě předali do péče vězeňského lékaře, který u ní diagnostikoval tuberkulózu. Její váha tehdy dosahovala jen něco málo přes čtyřicet kilogramů.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

S. Edigna Terezie Bílková

S. Edigna Terezie Bílková

S. Edigna Terezie Bílková se narodila v roce 1916. Do kongregace sv. Karla Boromejského vstoupila jako novicka v roce 1938. Válku prožila v Českých Budějovicích, kde působila jako ošetřovatelka. Zvláště během spojeneckého bombardování zde zakusila tvrdou zkušenost při nepřetržité službě. Po válce složila věčné sliby a stala se trvale řádovou sestrou. Komunistický režim v roce 1952 zlikvidoval pražský boromejský dům. Záminkou byla údajná potřeba dělnických sil v textilním průmyslu. Pověst kongregace byla také znevažována kvůli procesu s generální představenou, s jejímž vědomím byli v řádovém domě ukrýváni katoličtí kněží, vystavení jinak perzekuci. Sestra Edigna byla jednou ze zasvěcených do tohoto ukrývání a stalo se jí to také osudným. Po zrušení řádového „mateřince“ v Praze pod Petřínem se přestěhovala s jinými sestrami do Prachatic, kde se ukrýval již delší dobu jiný kněz, páter Rudolf Remigius Janča. O málo později zde byl nešťastnou náhodou dopaden a zatčen. O měsíc později ho následovaly i jiné sestry, Edigna mezi nimi. Prodělala devítiměsíční samovazbu v Českých Budějovicích, kde málem přišla kvůli těžkému onemocnění o život. Byla odsouzena 16. září 1953, v procesu Jarolímek a spol., k šesti letům odnětí svobody. Věznici v Pardubicích opustila po roce, kdy jí byl trest v obnoveném řízení snížen. Dlouhá léta po opuštění kriminálu žila sestra Edigna v Určicích u Prostějova, kde pečovala znovu jako řádová sestra o staré lidi.

České Budějovice, vazební věznice

Dostupné v: English | Česky

Vazební věznice a krajský soud sídlí od roku 1905 v budově justičního paláce v centru Českých Budějovic. V roce 1953 zde řádová sestra Edigna strávila v izolaci devět měsíců z celkem jedenácti měsíců vazby.

České Budějovice, vazební věznice

Na tomto místě

S vírou jsem se musela rvát

S vírou jsem se musela rvát

S. Edigna Terezie Bílková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo