Ruda nad Moravou
Ruda nad Moravou, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Partyzánské záškodnické akce

Dostupné v: English | Česky

V okolí Zborova se koncem druhé světové války pohybovala partyzánská skupina Jiskra. Vedl ji František Fabiánek a jejími členy byli čtyři ruští vojáci a někteří obyvatelé Zborova, mimo jiné i Ladislav Minář. Ten ostatním pomáhal stavět bunkr v lesích, nosil jídlo a občas se zúčastnil i záškodnických akcí. „Někteří parašutisté měli známé na dráze, a tak věděli, že má jet vojenský vlak. Jednou v noci jsme v zatáčce u Rudy nad Moravou rozšroubovali koleje, a když tudy za tmy projížděla lokomotiva s vagony, vyjela odstředivým tlakem z kolejí rovnou do řeky.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ladislav Minář

Ladislav Minář

Narodil se 23. března 1925 ve Zborově u Zábřehu na Moravě. Byl svědkem zatýkání českých obyvatel obce gestapem. Ke konci války pomáhal partyzánům v okolí. Zúčastňoval se i záškodnických akcí. Po únoru 1948 vstoupil do KSČ a roku 1950 do Lidových milicí. Byl velitelem družstva. Po srpnu 1968 vystoupil z KSČ i z Lidových milicí. Od roku 2000 je předsedou Českého svazu bojovníků za svobodu v okrese Šumperk. V současnosti žije v Zábřehu na Moravě.

Ruda nad Moravou

Dostupné v: English | Česky

The municipality of Ruda nad Moravou was named after the iron ore that used to be mined there in the past. The “nad Moravou,” (upon Morava), attribute was added in 1880 to differentiate the village from others of the same name. The estate that Ruda was a part of was the property of the Kravaře, Boskovice, and Žerotín families; Charles of Liechtenstein acquired it after the battle of Bílá Hora when the Žerotíns’ property was confiscated. This borderland area of the Lands of Bohemia was annexed to the Great German Reich in 1938.

Ruda nad Moravou

Na tomto místě

Partyzánské záškodnické akce

Partyzánské záškodnické akce

Ladislav Minář
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo