Zborov
3682, 789 01 Zborov, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Němci se divili, jak je u nás lacino

Dostupné v: English | Česky

Ladislav Minář pomáhal na konci třicátých let stavět v československém pohraničí opevnění. V roce 1938 byl svědkem příchodu německé armády do Zborova, obce, která se stala součástí Třetí říše. „Němci si postavili tři hnízda. Po silnici by tam asi nikdo neprošel. A nikdo tam ani nešel, tak vojáci v sobotu 1. října ve tři hodiny odpoledne s puškami na ramenou odešli. Já jsem tomu jednomu nesl pušku. Ještě mi ji půjčil. Pak jsme se s nimi rozloučili. Oni šli na opevnění Grulich a my jsme šli po svých do obce. Druhý den ráno, v neděli, Němci přijeli do dědiny a chtěli, ať jim prodavač otevře konzum, měli hlad. Jeden Němec vzal papírovou padesátimarkovku, takovou červenou, a šel si koupit jídlo. Dostal za ni náruč rohlíků, hromadu salámu a ještě kořalku a teď nevěděl, co s tím. Divil se, jak je u nás lacino.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ladislav Minář

Ladislav Minář

Ladislav Minář se narodil 23. března 1925 ve Zborově u Zábřehu na Moravě. Byl svědkem zatýkání českých obyvatel obce gestapem. Ke konci války pomáhal partyzánům v okolí. Zúčastňoval se i záškodnických akcí. Po únoru 1948 vstoupil do KSČ a roku 1950 do Lidových milicí. Byl velitelem družstva. Po srpnu 1968 vystoupil z KSČ i z Lidových milicí. Od roku 2000 je předsedou Českého svazu bojovníků za svobodu v okrese Šumperk. V současnosti žije v Zábřehu na Moravě.

Zborov

Dostupné v: English | Česky

The community of Zborov is in the Zábřežsko micro region. It includes a landmark, a cross with Our Lady of Sorrows. The village was part of the Sudeten during the WWII, as was Zábřeh, (twelve kilometers away), and Šumperk, (fifteen kilometers away).

Zborov

Na tomto místě

Němci se divili, jak je u nás lacino

Němci se divili, jak je u nás lacino

Ladislav Minář
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo