Zborov
3682, 789 01 Zborov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Němci se divili, jak je u nás lacino

Dostupné v: English | Česky

Ladislav Minář pomáhal na konci třicátých let stavět v československém pohraničí opevnění. V roce 1938 byl svědkem příchodu německé armády do Zborova, obce, která se stala součástí Třetí říše. „Němci si postavili tři hnízda. Po silnici by tam asi nikdo neprošel. A nikdo tam ani nešel, tak vojáci v sobotu 1. října ve tři hodiny odpoledne s puškami na ramenou odešli. Já jsem tomu jednomu nesl pušku. Ještě mi ji půjčil. Pak jsme se s nimi rozloučili. Oni šli na opevnění Grulich a my jsme šli po svých do obce. Druhý den ráno, v neděli, Němci přijeli do dědiny a chtěli, ať jim prodavač otevře konzum, měli hlad. Jeden Němec vzal papírovou padesátimarkovku, takovou červenou, a šel si koupit jídlo. Dostal za ni náruč rohlíků, hromadu salámu a ještě kořalku a teď nevěděl, co s tím. Divil se, jak je u nás lacino.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ladislav Minář

Ladislav Minář

Ladislav Minář se narodil 23. března 1925 ve Zborově u Zábřehu na Moravě. Byl svědkem zatýkání českých obyvatel obce gestapem. Ke konci války pomáhal partyzánům v okolí. Zúčastňoval se i záškodnických akcí. Po únoru 1948 vstoupil do KSČ a roku 1950 do Lidových milicí. Byl velitelem družstva. Po srpnu 1968 vystoupil z KSČ i z Lidových milicí. Od roku 2000 je předsedou Českého svazu bojovníků za svobodu v okrese Šumperk. V současnosti žije v Zábřehu na Moravě.

Zborov

Dostupné v: English | Česky

Obec Zborov leží v mikroregionu Zábřežsko. Nachází se zde kulturní památka České republiky, kříž s Pannou Marií Bolestnou. Za druhé světové války patřila obec do Sudet, stejně jako dvanáct kilometrů vzdálený Zábřeh a patnáct kilometrů vzdálený Šumperk.

Zborov

Na tomto místě

Němci se divili, jak je u nás lacino

Němci se divili, jak je u nás lacino

Ladislav Minář
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo