Hanušovice
Hanušovice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Plnicí pero s vyrytým jménem

Dostupné v: English | Česky

Jan Janků v roce 1946 obnovil v Hanušovicích skautskou organizaci a svaz přátel Junáka. Současně působil jako vedoucí. Odtud se znal s Aloisem Valentou, vedoucím jednoho z oddílů. Valenta byl zároveň členem protikomunistické odbojové skupiny Světlana, která působila na Moravě. „V Hanušovicích žilo sedm členů Světlany. Ten Lojza Valentů měl devatenáct roků, pracoval jako cestář a já jsem mu půjčil své plnicí pero. Tenkrát bylo plnicí pero přepych, nechal jsem si na něj, to bylo v módě, vyrýt své jméno.“ Do Světlany se infiltrovali příslušníci StB, kteří Valentu vylákali do Valašských Klobouk. „Lojzu tam zastřelili. Vystříleli prý do něj celý zásobník. Pak ho za nohy odtáhli do zbrojnice. To jsem ale nevěděl.“ Při domovní prohlídce, kterou StB provedla u zastřeleného Valenty, bylo objeveno pero se jménem Jan Janků. Před prvním zatčením se panu Janků podařilo utéct, poté StB využila léčky. „Nevěděl jsem, co s Valentou je. Poslali mi za něj dopis, že mám přijet. Dne 29. května 1949 na mne čekal vůz s diplomatickou značkou a vůz Mezinárodního červeného kříže. Byla na mne nasazená Lola Doležalová, milenka Rudy Stránského, říkali jsme mu zrzek. Byla to estébačka, která mě vzala do auta a řekla mi, že mě odveze za hranice. A to byl poslední okamžik svobody. Dostal jsem pak nakládačku v Jihlavě, pak mě odvezli do Uherského Hradiště.“ Soudní procesy se zatčenými členy skupiny Světlana probíhaly dva roky, týkaly se více než čtyři sta osob. Jan Janků se obával, že dostane trest smrti. V roce 1950, přibližně po roce čekání v Uherském Hradišti, byl odsouzen na dvacet let těžkého žaláře.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

odbojová organizace Světlana

odbojová organizace Světlana

O skupině Světlana, jedné z největších protikomunistických odbojových organizací v Československu, se mluví až v posledních letech. Dodnes není její činnost dostatečně probádána. Úkolem organizace byla tvorba jednotlivých odbojových skupin, jejichž činnost spočívala především ve sběru špionážních informací, výrobě a šíření ilegálních materiálů, získávání zbraní nebo pomoc lidem při útěku ze země. Jádro skupiny tvořili partyzáni z Valašska, zapojeni však byli i lidé z jiných částí Moravy, například Brněnska, Vyškovska, Vsetínska i rakouského pohraničí. Jednou z hlavních osobností skupiny byl Josef Vávra – Stařík, který se po druhé světové válce podílel na založení Sdružení českých partyzánů. Jedním z největších Vávrových úspěchů bylo založení partyzánského svépomocného pracovního kolektivu ve Zlíně, tzv. Partkolu. Toto výrobní družstvo se mělo stát jakousi ekonomickou a sociální základnou moravských partyzánů. Sám Vávra se ujal funkce jeho předsedy a významné posty v něm zaujali i Vávrovi spolupracovníci. Jeho popularita rostla mezi moravskými partyzány, pro „vyšší moc“ však začínal být nestravitelný. Postupně jej vytlačili z pozic v ústředních partyzánských orgánech a ocitl se v izolaci. Během únorových událostí ještě učinil neúspěšný pokus založit ve Zlíně krajský akční výbor SČP a stanout v jeho čele, ale následně byl zbaven všech zbývajících partyzánských funkcí včetně předsednictví Partkolu a vyloučen ze SČP. Včas se rozhodl odejít do Francie. Dalším vedením partyzánského odboje pověřil Rudolfa Lenharda. V září 1948 Lenharda a své věrné dopisem vyzval, aby založili ilegální organizaci pojmenovanou po jeho dceři, Světlana. Skupina se postupně rozrůstala. Roku 1949 však byla infiltrována agenty StB. Od března 1949 do květnových dní roku 1950 pozatýkala Státní bezpečnost přes 400 občanů na moravsko slovenském pomezí, ale i na jižní a střední Moravě. Prokuratura spolu s vyšetřovateli StB vytvořila z členů Světlany celkem šestnáct skupin, které byly od dubna 1950 během dvou let odsouzeny v šestnácti procesech. 283 osob bylo odsouzeno k vysokým trestům. Celkově vynesl Státní soud šestnáct rozsudků smrti, z nichž třináct bylo vykonáno. O skupině Světlana byly publikovány například informace zveřejněné na webových stránkách Ústavu pro studium totalitních režimů nebo diplomová práce Michaely Liškové či článek na webových stránkách protikomunisticke.misto.cz.

Hanušovice

Dostupné v: English | Česky

Město Hanušovice se nachází asi patnáct kilometrů severně od Šumperka. Je přirozeným centrem oblasti horního toku řeky Moravy a říčky Branné. Rozprostírá se mezi horskými výběžky masivu Hrubého Jeseníku. Na konci čtyřicátých let minulého století zde žilo několik členů odbojové skupiny Světlana.

Hanušovice

Na tomto místě

Plnicí pero s vyrytým jménem

Plnicí pero s vyrytým jménem

odbojová organizace Světlana
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo