Mariánská
bývalý komunistický vězeňský tábor · 22137, 363 01 Jáchymov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Čtrnáct dní korekce za cokoliv

Dostupné v: English | Česky

Mariánská byla pro skauta a odbojáře Eduarda Marka už třetí zastávkou na nedobrovolné cestě po českých věznicích. Na počátku padesátých let byl jedním ze zdejších obávaných velitelů náčelník Vašíček. „Bývalý číšník, který se v novém režimu ‚vypracoval‘ na nadporučíka. Toho potkat znamenalo jít na 14 dní do korekce.“ Korekci představovala betonová stavba, kde nebyla lůžka, jenom beton. Netopilo se tam a vězně sem dávali především v zimě. Na sobě měli plátěné oblečení, ve kterém bylo ještě větší chladno. Navíc už dostali jen deku na spaní. V noci bylo třeba neustále cvičit, aby se zahřáli a nezmrzli. Eduard Marek se v korekci ocitl třikrát, jednou za to, že pomohl kamarádovi, který omdlel. „Zvedli jsme ho a na nosítkách odnesli na ošetřovnu. Když jsem se vrátil ze šichty, ozvalo se: ‚Odsouzený 07844 Marek Eduard se okamžitě dostaví k náčelníkovi tábora.‘ Nesměl jsem jít dovnitř, musel jsem čekat. Pak si mě zavolal: ‚Tak vy jste milosrdnej samaritán! Odnesli jste kamaráda na marodku.‘ – ‚Když kamarád upadne, tak co s ním máme dělat?‘ – ,Držel hladovku, měli jste ho nechat, ať ji drží.‘ – ‚O žádné hladovce nevím. Udělali jsme, co je normální.‘ Pak mě obvinil, že jsme na marodce vedli zakázané řeči, a když jsem se hájil, že jsem nic neříkal, Vašíček na to: ‚Ale ti ostatní mluvili, měl jste přijít a hlásit, co se tam říkalo. Půjdete do korekce.‘ Tak jsem vyfasoval 14 dní.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Eduard Marek

Eduard Marek

Eduard Marek se narodil 17. března 1917 v Praze. Od mládí se aktivně věnoval skautingu. V roce 1936 nastoupil jako dobrovolník na vojnu k 1. leteckému pluku TGM. Po demobilizaci v roce 1939 se ujal vedení rodinné realitní kanceláře. Za války Marek pomáhal svému židovskému příteli F. Reimannovi, za což byl 8. května 1942 zatčen a na několik měsíců odsouzen. Po propuštění nastoupil Marek do firmy BNANAS a. s. v Praze a ilegálně se věnoval skautingu. Jako spojka se aktivně účastnil Pražského povstání. Po válce obnovil svou realitní kancelář a vedl junácký oddíl. Po komunistickém puči v únoru 1948 v Praze společně s přáteli založil odbojovou skupinu „Dr. E. Beneš“, která byla napojena na francouzskou špionáž. Již počátkem roku 1949 však byla skupina prozrazena a pan Marek byl odsouzen za protistátní činnost ve skupině Richarda Lederera na 10 let. Markova manželka byla odsouzena na 11 let a jejich tehdy pětiletý syn Eduard putoval do ústavu v Počernicích. Nejprve byl pan Marek vězněn v lágru Svatopluk v Horním Slavkově, po dvou letech byl přes Bory transportován do lágru Mariánská v jáchymovské oblasti, kde třídil uranovou rudu. Eduard Marek se z vězení dostal po sedmi letech, v roce 1956, na podmínku. Znovu se ilegálně věnoval skautingu. Po roce 1989 se stal předsedou ORJ (okresní rada Junáka) Praha 2.

Mariánská

Dostupné v: English | Česky

Dřívější poutní místo Mariasorg. Tábor začal fungovat 4. června 1949 a původně byl určen pro vězně mladší 25 let. Součástí tábora byly vyšetřovny umístěné v podzemí bývalého kapucínského kláštera. Klášter podlehl demolici, poutní kostel sloužil jako cvičná střelnice, později jako garáže. Vězni z Mariánské pracovali na šachtě Eva, kam se dopravovali tzv. muklovským autobusem – až 150 mužů pochodovalo v pětistupech, omotáno ocelovým lanem.

Mariánská

Na tomto místě

Čtrnáct dní korekce za cokoliv

Čtrnáct dní korekce za cokoliv

Eduard Marek
Nezdařený útěk

Nezdařený útěk

Milan Sehnal
Vánoce roku 1952

Vánoce roku 1952

Miroslav Hampl
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo