Priechod
Národný park Nízke Tatry, Priechod 109, 976 11 Priechod, Slovenská republika
  • Příběh
  • Místo

Unikli masakru díky kolaborantovi

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

Alexander Gajdoš se zúčastnil bojů Slovenského národního povstání. Po jeho potlačení přežíval v horách, opakovaně ho zadrželi Němci, ale ze zajetí se dostal. Jednou, když ho slovenský správce věznice propustil, došel se svým přítelem k partyzánům do vesnice Priechod: „V ležení se nás ujal jakýsi muž v civilu. Ukazoval nám, kde co je. V táboře se něco slavilo nebo co. Partyzáni měli dosti upito. Byli jsme hrozně unavení, chtěli jsme se někde natáhnout. Ale najednou nás ten chlapík začal vyhazovat. Zničehonic. Že tu v žádném případě nesmíme přespat a že kousek výš v horách je jiné ležení, tam mají pro nás místo. Přitom v Priechodu bylo místa dost. Nedal se uprosit, tak jsme šli. Ráno jsme se vrátili, a koukáme! Všichni tam leží mrtví, podřezaní ve spánku. Jediný, kdo mezi nimi chyběl, byl ten chlapík v civilu. Musel to být německý kolaborant, který partyzány opil a v noci tam pustil Němce. Aby neupozornili ostatní partyzány v horách, použili dýky. Nás si ten chlapík musel asi nějak oblíbit nebo co, prostě nás nechal žít,“ vyprávěl Alexander Gajdoš.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Alexander Gajdoš

Alexander Gajdoš

Narodil se v roce 1924 v Žilině. Počátek období válečného slovenského státu prožil jako neevidovaný instalatérský učeň (učil se tedy načerno), poté byl s celou rodinou více než dva roky internován v táboře pro Židy v Žilině. Po vypuknutí Slovenského národního povstání využil možnosti utéct a nakrátko se připojil k povstalecké armádě, při bojích v okolí Martina a Vrútek byl zraněn. Pobýval v horském úkrytu v Nízkých Tatrách. Opět byl zatčen a vězněn v Banské Bystrici, šťastnou shodou okolností unikl drastičtější perzekuci a po propuštění vstoupil do československé armády. Z rodiny se z koncentračního tábora vrátil pouze otec, ostatní zmizeli v soukolí holocaustu. Po válce žil Alexander Gajdoš v Karlových Varech, zemřel v roce 2008.

Priechod

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

Obec, ležiaca 10 kilometrov severovýchodne od Banskej Bystrice, bola 16. februára 1945 vypálená nacistami za pomoc kolaborantom.

Priechod

Na tomto místě

Unikli masakru díky kolaborantovi

Unikli masakru díky kolaborantovi

Alexander Gajdoš
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo