Linec, Reichswerke Hermann Göring
továrna průmyslového koncernu Treti Říše · Voestalpine-Straße 3, 4020 Linec, Rakousko
  • Příběh
  • Místo

Od Hitlera jen pár kroků

Dostupné v: English | Česky

Karel Fořt byl od roku 1942 až do konce války totálně nasazen na práci v továrně Hermanna Göringa v Linci. Nastoupil jako řadový dělník, ale později byl přeřazen na práci v administrativě. Mimo jiné vedl knihu hlášení, která obsahovala různá data a reporty. V roce 1944 se jednoho dne v továrně objevil Hitler s filmovým štábem a někoho napadlo nafilmovat ho nad knihou hlášení. „Musel jsem odemknout kancelář, já se přirozeně stáhl do rohu, on se tam nahrnul s celou tou suitou, kamery tam byly, ale ani jsem nemusel zvednout ruku a říct Heil Hitler. Viděl jsem ho z velké blízkosti. Přišel mi už jako člověk, který zřejmě věděl, že je konec. Vypadal jako sfinga, neřekl ani slovo. Těch několik německých žen, které tam ještě pracovaly, se prý k němu po příjezdu vrhaly a líbaly mu holinky. Filmování bylo hlavně pro propagandu, aby mohli ukázat, že se ještě pracuje, ještě bojuje.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Monsignore Karel Fořt

Monsignore Karel Fořt

Katolický kněz a redaktor Rádia Svobodná Evropa, monsignore Karel Fořt, se narodil 8. listopadu 1921 v Rožmitálu pod Třemšínem. Dětství prožil ve Vodňanech a Horažďovicích. Studoval gymnázium ve Strakonicích a Českých Budějovicích. Za války, v roce 1940, byl zatčen gestapem a krátce vězněn. Roku 1941 nastoupil do katolického semináře. Následujícího roku byl odvezen na nucené práce do Lince, kde se setkal tváří v tvář s Adolfem Hitlerem. Po válce dokončil teologická studia a v roce 1948 byl vysvěcen na kněze. Působil na faře ve Vimperku a objížděl opuštěné farnosti na Šumavě. Na poslední chvíli byl varován, že se ho StB chystá zatknout a soudit v inscenovaném procesu ve spojitosti s jakousi vraždou. Utekl na motorce přes hranice. Působil jako kněz v Alžírsku, kde zažil protifrancouzské povstání a válku. Nakonec se usadil v Mnichově, kde sloužil bohoslužby pro české krajany a pracoval jako redaktor Rádia Svobodná Evropa.

Linec, Reichswerke Hermann Göring

Dostupné v: English | Česky

Státní koncern Hermann Göring vznikl v roce 1937 a patřil mezi tři největší společnosti ve Třetí říši. Na stavbu továrny v Linci dohlížel osobně Hermann Göring. Železárna dodávala materiál německému zbrojnímu průmyslu po celou dobu války. Po okupaci Československa skupina převzala až 60 % československého průmyslu, to stejné se událo také v Polsku a ve Francii v důsledku německé okupace. Značná část továrny byla těžce poškozena během spojeneckých náletů. V rámci Marshallova plánu došlo k transformaci továrny ve státní firmu VÖEST (dnes Voestalpine). Po valce byla puvodni továrna v Linci v rámci Marshallova plánu přebudována na státní podnik Voest (dnešní Voestalpine).

Linec, Reichswerke Hermann Göring

Na tomto místě

Od Hitlera jen pár kroků

Od Hitlera jen pár kroků

Monsignore Karel Fořt
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo