Hejnice
bazilika Navštívení Panny Marie · Hejnice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Vezli nás do Hejnic, na Sibiř ne

Dostupné v: English | Česky

Josef Kohl vstoupil do benediktinského řádu v roce 1949. Již o několik měsíců později, 27. dubna 1950, byl z Emauz, kde čekal na kněžské svěcení, spolu s dalšími duchovními odvážen neznámo kam. „Na Břevnově k nám do autobusu přisedlo ještě asi dalších sedm osob. Ptali jsme se, kam nás vezou, ale odpovědí bylo: ,To vám nemůžeme říct.‘ Jeli jsme směrem na východ, někteří páteři přemýšleli nad tím, že nás vezou na Sibiř. U Mladé Boleslavi jsme ale zabočili na sever. To jsme už odhadli, že nás vezou do Hejnic. Tam jsme přijeli o půl páté ráno. Rozhodili nás do pokojů v prvním patře. Během dopoledne přijeli ještě petríni z Českých Budějovic, benediktini z Rajhradu, eucharistiáni z Brna a augustiniáni ze Lnář. Druhý den se měl ženit můj nejstarší bratr, tak jsem se zeptal hlavního estébáka, jestli mě pustí do Hronova na svatbu. Odpoledne mi pak říkal: ,Praha to nedovolila.‘“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jan Josef Kohl

Jan Josef Kohl

Jan Josef Kohl se narodil 21. února 1928 v Suchém Dole u Police nad Metují v okrese Náchod jako čtvrté z osmi dětí svých rodičů. Rodina měla hospodářství, na kterém děti často vypomáhaly. Po válce studoval Josef obchodní akademii. V té době navštěvoval duchovní cvičení, která rozhodla o jeho dalším směřování. Po maturitě požádal opata břevnovského kláštera Anastáze Opaska o přijetí do benediktinského řádu. V září 1949 se stal svědkem opatova zatčení. V dubnu následujícího roku byl sám internován v hejnickém klášteře při akci K, zaměřené na likvidaci mužských řeholí. Následně putoval na tři a půl roku k jednotkám PTP na stavby a do dolů. Po návratu obtížně hledal zaměstnání, pracoval především jako pomocný dělník a obráběč kovů. V roce 1968 nastoupil ke studiu na bohoslovecké fakultě a v roce 1973 byl vysvěcen na kněze. Pro svoji příslušnost k řádu však nezískal státní souhlas nutný k výkonu kněžského povolání. O dva roky později souhlas shodou okolností získal a působil dále jako kaplan. V roce 1990 se vrátil do břevnovského kláštera.

Hejnice

Dostupné v: English | Česky

Hejnice patří k nejvýznamnějším poutním místům v České republice. Leží na říčce Smědé v údolí mezi severními svahy Jizerských hor a Frýdlantskou pahorkatinou. Poutníky lákají barokním chrámem, vystavěným dle plánů Johana Bernarda Fischera z Erlachu a soškou usměvavé Panny Marie v pozlacené skříňce na hlavním oltáři, pocházející asi z druhé poloviny 14. století. Po druhé světové válce a odsunu Němců, který se týkal i duchovních německé národnosti, byl klášter prázdný. V roce 1949 v něm byli internováni režimu nepohodlní mniši a jeptišky, kteří odtud odcházeli pracovat do místní porcelánky a textilky.

Hejnice

Na tomto místě

Čtení pastýřského listu

Čtení pastýřského listu

Josef Zlámal
Vezli nás do Hejnic, na Sibiř ne

Vezli nás do Hejnic, na Sibiř ne

Jan Josef Kohl
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo