Kořenec
hiding place of J. Pelikán · Kořenec, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Falešný tajemník

Dostupné v: English | Česky

Jindřich Tesař byl spolu s otcem a bratrem za války zapojen do odboje. Mimo jiné pomáhali lidem, kteří se ukrývali před nacistickým režimem. Pamětník vzpomíná, že jeho otec pomohl v obci Kořenec skrýt i Jiřího Pelikána, člena komunistického odboje, který byl v roce 1940 několik měsíců vězněn na gestapu v Olomouci. Po propuštění nesměl opustit město, ale před soudem se mu podařilo utéct. „Byl vysokoškolským studentem, utekl z Olomouce a dostal se do lesů Drahanské vrchoviny. Tam jsme už měli styk s hajnýma, kterým jsme předávali uprchlíky a oni je předávali dál na východ. Ten Pelikán přišel na samotu do hájenky v Cetkovicích. S tátou se domluvili, že na Kořenci, to je přes jednu vesnici, potřebují tajemníka a že by tam mohl pod jiným jménem zůstat. Až do konce války tam dělal tajemníka. Po válce objel ty, kdo mu pomohli, a poděkoval jim. Odešel do Prahy, kde se stal ředitelem rozhlasu a potom televize.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jindřich Tesař

Jindřich Tesař

Narozen v roce 1924 v Cetkovicích, které leží mezi městy Velké Opatovice, Konice a Boskovice. Jeho otec František jako náměstek starosty v Cetkovicích pomohl během druhé světové války mnoha lidem v jejich tíživé situaci. Kromě hospodářské podpory ukrýval v domě utečence různých národností a nejspíš byl napojen na odbojovou organizaci Rada tří. Do odboje byl zapojen i Jindřich Tesař a jeho bratři. V roce 1943 musel pamětník na práci k firmě Klöckner v Kuřimi, kde se nacházela továrna a zkušebna na letecké motory. V továrně se zapojil do sabotážní činnosti a po bombardování továrny utekl a skrýval se. I přes velké riziko dále podporoval odboj a také partyzánskou skupinu Vela, se kterou se zúčastnil několika sabotážních akcí. V posledním měsíci války se stal tajemníkem revolučního národního výboru a měl na starost odzbrojování prchajících Němců. Při vojenské službě v roce 1946 byl postřelen banderovci na východním Slovensku. Po vojně několik let pracoval jako učitel. Na začátku sedmdesátých let byl zatčen údajně kvůli sporům s vysoce postavenými funkcionáři města Jevíčka, když upozorňoval na krádeže ve městě. Jeden rok strávil ve vězení, než byl podmínečně propuštěn. Po propuštění již nesměl vykonávat povolání učitele.

Kořenec

Dostupné v: English | Česky

The oldest written mention of the village Kořenec dates back to 1490. To the extent of historical knowledge, the population of Kořenec has always been Czech. During World War 2, a member of the communist resistance, Jiří Pelikán, hid in the village. Using the false name Bohumil Paroulek, he worked as the village clerk. In 1948, Jiří Pelikán was elected Member of the National Assembly, (parliament), and People’s Assembly, (federal parliament). After the invasion of Warsaw Pact troops, he emigrated to Italy. Today, the village honours him with a memorial plaque and a memorial hall in the local museum.

Kořenec

Na tomto místě

Falešný tajemník

Falešný tajemník

Jindřich Tesař
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo