Kořenec
úkryt J. Pelikána · Kořenec, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Falešný tajemník

Dostupné v: English | Česky

Jindřich Tesař byl spolu s otcem a bratrem za války zapojen do odboje. Mimo jiné pomáhali lidem, kteří se ukrývali před nacistickým režimem. Pamětník vzpomíná, že jeho otec pomohl v obci Kořenec skrýt i Jiřího Pelikána, člena komunistického odboje, který byl v roce 1940 několik měsíců vězněn na gestapu v Olomouci. Po propuštění nesměl opustit město, ale před soudem se mu podařilo utéct. „Byl vysokoškolským studentem, utekl z Olomouce a dostal se do lesů Drahanské vrchoviny. Tam jsme už měli styk s hajnýma, kterým jsme předávali uprchlíky a oni je předávali dál na východ. Ten Pelikán přišel na samotu do hájenky v Cetkovicích. S tátou se domluvili, že na Kořenci, to je přes jednu vesnici, potřebují tajemníka a že by tam mohl pod jiným jménem zůstat. Až do konce války tam dělal tajemníka. Po válce objel ty, kdo mu pomohli, a poděkoval jim. Odešel do Prahy, kde se stal ředitelem rozhlasu a potom televize.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jindřich Tesař

Jindřich Tesař

Narozen v roce 1924 v Cetkovicích, které leží mezi městy Velké Opatovice, Konice a Boskovice. Jeho otec František jako náměstek starosty v Cetkovicích pomohl během druhé světové války mnoha lidem v jejich tíživé situaci. Kromě hospodářské podpory ukrýval v domě utečence různých národností a nejspíš byl napojen na odbojovou organizaci Rada tří. Do odboje byl zapojen i Jindřich Tesař a jeho bratři. V roce 1943 musel pamětník na práci k firmě Klöckner v Kuřimi, kde se nacházela továrna a zkušebna na letecké motory. V továrně se zapojil do sabotážní činnosti a po bombardování továrny utekl a skrýval se. I přes velké riziko dále podporoval odboj a také partyzánskou skupinu Vela, se kterou se zúčastnil několika sabotážních akcí. V posledním měsíci války se stal tajemníkem revolučního národního výboru a měl na starost odzbrojování prchajících Němců. Při vojenské službě v roce 1946 byl postřelen banderovci na východním Slovensku. Po vojně několik let pracoval jako učitel. Na začátku sedmdesátých let byl zatčen údajně kvůli sporům s vysoce postavenými funkcionáři města Jevíčka, když upozorňoval na krádeže ve městě. Jeden rok strávil ve vězení, než byl podmínečně propuštěn. Po propuštění již nesměl vykonávat povolání učitele.

Kořenec

Dostupné v: English | Česky

Nejstarší písemná zmínka o obci je z roku 1490. V historické době bylo obyvatelstvo Kořence vždy národnostně české. Během druhé světové války se v obci ukrýval člen komunistického odboje Jiří Pelikán. Pod falešným jménem Bohumil Paroulek v ní působil jako obecní tajemník. Jiří Pelikán byl po roce 1948 poslancem Národního shromáždění a Sněmovny lidu FS. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy emigroval do Itálie. Dnes je na jeho památku v obci pamětní deska a v místním muzeu má pamětní síň.

Kořenec

Na tomto místě

Falešný tajemník

Falešný tajemník

Jindřich Tesař
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo