Prague, Kbely
Military airport · Hornopočernická, 197 00 Prague-Prague 19, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Hlavně se nechlubit

Dostupné v: English | Česky

Členem Zpravodajské brigády se Jan Lorenz stal na přelomu let 1943 a 1944. Jeho úkolem bylo shromažďovat informace od lidí z jeho skupiny a předávat je tajnou vysílačkou do Londýna. „V jedné ze zpráv jsem Londýn informoval, že na letišti v Kbelích mají Němci spoustu dopravních letadel, žádné stíhačky a málo protiletadlových děl.“ Zpravodajskou brigádu, dle slov pana Lorenze, gestapo nikdy neodhalilo. Důležité bylo nikde se nepodřeknout. Nechlubit se šlo někdy ale velmi ztěžka. „Náhodou jsem se ocitnul na Petříně a viděl jsem několik letadel, mustangů, které přiletěly a bombardovaly letiště Kbely. Měl jsem ohromnou radost, vzpomněl jsem si, že jsme situaci v Kbelích hlásili. Věděl jsem, že jsme nebyli jediní, ale stál jsem tam a představoval si, že jsem se o to nějakým způsobem zasloužil. Pochopitelně to nemám potvrzené, ale ta touha říct lidem, kteří tam stáli kolem a dívali se na to, byla téměř nepřekonatelná.“ Až mnoho let po válce se pan Lorenz setkal s jedním z pilotů, kteří létali za války nad územím Československa. Ten mu potvrdil, že zprávy, které z okupovaných území dostávali, pro ně měly velkou cenu.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Leslie Comstock
2018-12-17 06:34:00
This is my grandfather
Jan Lorenz

Jan Lorenz

Jan Lorenz se narodil 13. října 1924 v Praze. Vyrůstal na Smíchově, do obecní školy chodil na Malou Stranu. Cvičil v malostranském Sokole, účastnil se sokolského sletu v letech 1932 a 1938. Nejvýznamnější pro něj však byl oddíl vodních skautů, kde měl nejvíc kamarádů, se kterými jezdil na výlety po českých řekách. Ze skautů se také z velké části rekrutovali jeho pozdější spolupracovníci v odboji ve Zpravodajské brigádě. Organizoval přenášení zpráv od svých přátel a předával je dál své spojce. V květnu 1945 se účastnil Pražského povstání, do přímých bojů však nezasáhl. V roce 1945 začal studovat na Fakultě architektury ČVUT, v roce 1949 byl z politických důvodů vyloučen. V lednu 1950 se svým kamarádem ze skautu přešel na Domažlicku hranici do Bavorska. V Německu si vyřídil vystěhování do Austrálie, v prosinci 1950 připlul lodí do Sydney. V roce 1955 přesídlil do Spojených států, do San Franciska. V USA pracoval jako technický inženýr, žil v Kalifornii a Kentucky. Po roce 1990 se vrátil zpět do Čech.

Prague, Kbely

Dostupné v: English | Česky

The area on the border of Kbely, Letňany and Vysočany was selected as suitable for an airport in November 1918. Air traffic started there in December of the same year. Hangers and other buildings were built in the subsequent years. The airport’s landmark – the Maják (“Lighthouse”) water tower – was completed in 1928. Three regiments of the Czechoslovak Air Force formed there at the turn of the 1920s and 1930s. In March 1939, the airport in Kbely and its equipment including aircraft was occupied and confiscated by the Nazi army. The Nazis turned the airport into a repair plant. The field in Kbely serves as a military airport to this day.

Prague, Kbely

Na tomto místě

Hlavně se nechlubit

Hlavně se nechlubit

Jan Lorenz
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo