Praha, Kbely
vojenské letiště · Hornopočernická, 197 00 Praha-Praha 19, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Hlavně se nechlubit

Dostupné v: English | Česky

Členem Zpravodajské brigády se Jan Lorenz stal na přelomu let 1943 a 1944. Jeho úkolem bylo shromažďovat informace od lidí z jeho skupiny a předávat je tajnou vysílačkou do Londýna. „V jedné ze zpráv jsem Londýn informoval, že na letišti v Kbelích mají Němci spoustu dopravních letadel, žádné stíhačky a málo protiletadlových děl.“ Zpravodajskou brigádu, dle slov pana Lorenze, gestapo nikdy neodhalilo. Důležité bylo nikde se nepodřeknout. Nechlubit se šlo někdy ale velmi ztěžka. „Náhodou jsem se ocitnul na Petříně a viděl jsem několik letadel, mustangů, které přiletěly a bombardovaly letiště Kbely. Měl jsem ohromnou radost, vzpomněl jsem si, že jsme situaci v Kbelích hlásili. Věděl jsem, že jsme nebyli jediní, ale stál jsem tam a představoval si, že jsem se o to nějakým způsobem zasloužil. Pochopitelně to nemám potvrzené, ale ta touha říct lidem, kteří tam stáli kolem a dívali se na to, byla téměř nepřekonatelná.“ Až mnoho let po válce se pan Lorenz setkal s jedním z pilotů, kteří létali za války nad územím Československa. Ten mu potvrdil, že zprávy, které z okupovaných území dostávali, pro ně měly velkou cenu.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Leslie Comstock
2018-12-17 06:34:00
This is my grandfather
Jan Lorenz

Jan Lorenz

Jan Lorenz se narodil 13. října 1924 v Praze. Vyrůstal na Smíchově, do obecní školy chodil na Malou Stranu. Cvičil v malostranském Sokole, účastnil se sokolského sletu v letech 1932 a 1938. Nejvýznamnější pro něj však byl oddíl vodních skautů, kde měl nejvíc kamarádů, se kterými jezdil na výlety po českých řekách. Ze skautů se také z velké části rekrutovali jeho pozdější spolupracovníci v odboji ve Zpravodajské brigádě. Organizoval přenášení zpráv od svých přátel a předával je dál své spojce. V květnu 1945 se účastnil Pražského povstání, do přímých bojů však nezasáhl. V roce 1945 začal studovat na Fakultě architektury ČVUT, v roce 1949 byl z politických důvodů vyloučen. V lednu 1950 se svým kamarádem ze skautu přešel na Domažlicku hranici do Bavorska. V Německu si vyřídil vystěhování do Austrálie, v prosinci 1950 připlul lodí do Sydney. V roce 1955 přesídlil do Spojených států, do San Franciska. V USA pracoval jako technický inženýr, žil v Kalifornii a Kentucky. Po roce 1990 se vrátil zpět do Čech.

Praha, Kbely

Dostupné v: English | Česky

Plocha na hranici Kbel, Letňan a Vysočan byla v listopadu 1918 vytipována jako místo vhodné pro letiště. Již v prosinci téhož roku byl zahájen letový provoz. Během následujících let došlo k výstavbě hangárů a provozních budov. Dominanta letiště – vodárenská věž „Maják“ – byla dokončena roku 1928. Na přelomu třicátých let zde vznikly tři letecké pluky československého vojenského letectva. V březnu 1939 bylo letiště v Kbelích a jeho vybavení, včetně vojenských letadel, obsazeno a zabaveno německou armádou. Němci z letiště vytvořili opravárenské dílny. Kbely slouží dodnes jako vojenské letiště.

Praha, Kbely

Na tomto místě

Hlavně se nechlubit

Hlavně se nechlubit

Jan Lorenz
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo