Čelákovice, former SNB office
Police station attacked by the Mašín Brothers group · Masarykova 234/34, 250 88 Čelákovice, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Radek se vrátil a šmiknul mu hrdlo

Dostupné v: English | Česky

Služebnu SNB v Čelákovicích se odbojová skupina bratří Mašínů rozhodla přepadnout 28. září 1951. Chtěli získat zbraně pro další činnost. Josef Mašín byl v práci v Jeseníku, akce se proto účastnil jeho bratr Ctirad, Milan Paumer a Zbyněk Janata. Unesli sanitku, ve které dorazili před Čelákovice. Posádku svázali a Ctirad Mašín se vydal ke stanici, kde pootevřel četař Jaroslav Honzátko. Mašín mu odvyprávěl předem připravenou historku o nehodě, která se měla nedaleko odehrát. Honzátko jej poslal napřed, prý přijde. „Posádka sanitky, s těma už jsme to měli vyřízený, byli svázaní u stromu. Jenom jsme čekali, až přijde on.“ Když se Honzátko objevil, muži jej svázali, naložili do sanitky a odvezli ke stanici SNB. „Já jsem zůstal v sanitce a dával bacha, Radek mně to vypravoval. Chtěli po něm klíče, on jim řekl, že je nemá; to byla samozřejmě lež. Skříň svalili a zezadu vykopli prkna. Bylo tam šest samopalů, nějakých deset pistolí a hromada munice. Policajt se na ně důkladně díval. Bylo rozsvíceno, zapamatoval by si obličeje. Když kluci odnosili zbraně do sanitky, pak se Radek vrátil, šmiknul mu hrdlo a odjeli jsme.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Milan Paumer

Milan Paumer

Milan Paumer se narodil 7. dubna 1931 v Kolíně, dětství prožil v Poděbradech. Vyučil se strojním zámečníkem a vystudoval strojní průmyslovku v Kolíně. Ve čtyřicátých letech se seznámil s bratry Mašínovými, při akcích jejich poúnorové odbojové skupiny fungoval jako řidič. V říjnu 1952 nastoupil základní vojenskou službu, z níž na falešnou propustku roku 1953 zběhl a připojil se ke skupině bratří Mašínů, mířící do americké zóny v Berlíně. Z pěti členů skupiny tam po 29 dnech na útěku dorazili pouze Mašínové a Paumer. Pět let sloužil v americké armádě, z toho devatenáct měsíců v Koreji. Po návratu z Koreje se usadil v Miami na Floridě, pracoval například jako údržbář bazénů, recepční v motelu, lovec nutrií, opravář leteckých motorů či taxikář. Nakonec se stal majitelem malé taxislužby, kterou vlastnil až do roku 1998, kdy odešel do důchodu. V roce 2001 se natrvalo vrátil do České republiky. Pořádal přednášky zejména pro mládež, stal se čestným členem Klubu politických vězňů. V roce 2008 obdržel plaketu předsedy vlády ČR. Zemřel 22. července 2010.

Čelákovice, former SNB office

Dostupné v: English | Česky

The Mašín Brothers resistance group attacked the SNB office in Čelákovice on 28 September 1951 with the plan of acquiring the guns stored there. Twenty eight-year old sergeant Jaroslav Honzátko was killed in the attack. The police station was closed not long after the incident.

Čelákovice, former SNB office

Na tomto místě

Radek se vrátil a šmiknul mu hrdlo

Radek se vrátil a šmiknul mu hrdlo

Milan Paumer
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo