Čelákovice, někdejší služebna SNB
stanice SNB přepadená skupinou bratří Mašínů · Masarykova 234/34, 250 88 Čelákovice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Radek se vrátil a šmiknul mu hrdlo

Dostupné v: English | Česky

Služebnu SNB v Čelákovicích se odbojová skupina bratří Mašínů rozhodla přepadnout 28. září 1951. Chtěli získat zbraně pro další činnost. Josef Mašín byl v práci v Jeseníku, akce se proto účastnil jeho bratr Ctirad, Milan Paumer a Zbyněk Janata. Unesli sanitku, ve které dorazili před Čelákovice. Posádku svázali a Ctirad Mašín se vydal ke stanici, kde pootevřel četař Jaroslav Honzátko. Mašín mu odvyprávěl předem připravenou historku o nehodě, která se měla nedaleko odehrát. Honzátko jej poslal napřed, prý přijde. „Posádka sanitky, s těma už jsme to měli vyřízený, byli svázaní u stromu. Jenom jsme čekali, až přijde on.“ Když se Honzátko objevil, muži jej svázali, naložili do sanitky a odvezli ke stanici SNB. „Já jsem zůstal v sanitce a dával bacha, Radek mně to vypravoval. Chtěli po něm klíče, on jim řekl, že je nemá; to byla samozřejmě lež. Skříň svalili a zezadu vykopli prkna. Bylo tam šest samopalů, nějakých deset pistolí a hromada munice. Policajt se na ně důkladně díval. Bylo rozsvíceno, zapamatoval by si obličeje. Když kluci odnosili zbraně do sanitky, pak se Radek vrátil, šmiknul mu hrdlo a odjeli jsme.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Milan Paumer

Milan Paumer

Milan Paumer se narodil 7. dubna 1931 v Kolíně, dětství prožil v Poděbradech. Vyučil se strojním zámečníkem a vystudoval strojní průmyslovku v Kolíně. Ve čtyřicátých letech se seznámil s bratry Mašínovými, při akcích jejich poúnorové odbojové skupiny fungoval jako řidič. V říjnu 1952 nastoupil základní vojenskou službu, z níž na falešnou propustku roku 1953 zběhl a připojil se ke skupině bratří Mašínů, mířící do americké zóny v Berlíně. Z pěti členů skupiny tam po 29 dnech na útěku dorazili pouze Mašínové a Paumer. Pět let sloužil v americké armádě, z toho devatenáct měsíců v Koreji. Po návratu z Koreje se usadil v Miami na Floridě, pracoval například jako údržbář bazénů, recepční v motelu, lovec nutrií, opravář leteckých motorů či taxikář. Nakonec se stal majitelem malé taxislužby, kterou vlastnil až do roku 1998, kdy odešel do důchodu. V roce 2001 se natrvalo vrátil do České republiky. Pořádal přednášky zejména pro mládež, stal se čestným členem Klubu politických vězňů. V roce 2008 obdržel plaketu předsedy vlády ČR. Zemřel 22. července 2010.

Čelákovice, někdejší služebna SNB

Dostupné v: English | Česky

Služebnu SNB v Čelákovicích přepadla 28. září 1951 odbojová skupina bratří Mašínů s cílem získat zbraně uložené na stanici. Během přepadení byl zabit osmadvacetiletý strážmistr Jaroslav Honzátko. Policejní stanice byla nedlouho po události zrušena.

Čelákovice, někdejší služebna SNB

Na tomto místě

Radek se vrátil a šmiknul mu hrdlo

Radek se vrátil a šmiknul mu hrdlo

Milan Paumer
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo