Šumperk, Masaryk square 4
former Gestapo jailhouse · Masarykovo náměstí 1142/4, 787 01 Šumperk, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Nepřizpůsobivá

Dostupné v: English | Česky

Po mnichovské dohodě se rodný kraj Eriky Bednářové stal součástí nacistického Německa. Její rodina byla německé národnosti, přesto byla matka jako antifašistka s levicovým smýšlením ihned zatčena a odvezena do služebny gestapa v Šumperku. Zanedlouho ji propustili, ale protože prý dál veřejně mluvila o praktikách nacismu, gestapo se pro ni do konce války ještě několikrát vrátilo. Jednou ji příslušníci gestapa při výslechu málem ubili. Matku zachránila dcera Gréta, která se jako služebná staralo o domácnost jednoho z vyšetřujících gestapáků. „Za Grétou přišel jeden gestapák a říkal: ,Jestli ještě chcete maminku vidět živou, tak pojďte s námi.‘ Gréta šla a viděla maminku na gestapu ležet v rohu. Spodkem krev, nosem krev, ušima krev. Jak ji zase zmlátili.“ Gréta začala vyhrožovat, že pokud matku nepošlou do nemocnice, nevrátí se do služby. „Potom přišel ten gestapák, u kterého sloužila, a ptal se, co se děje, že mu volala manželka, že jsou děti hladový. Gréta mu odpověděla: ‚Nepůjdu vařit. Můžete mě zmlátit stejně jako maminku, ale já nejdu pryč, dokud ji nedáte do nemocnice.‘ On se potom postaral, aby ji dali do nemocnice a Gréta se k němu zase vrátila.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Erika Bednářová

Erika Bednářová

Erika Bednářová, rozená Rotterová, se narodila v roce 1930 v osadě Pekařov. Oba její rodiče byli německé národnosti. Maminka Sofie byla zarytou antifašistkou a ihned po záboru pohraničí v roce 1938 byla zatčena gestapem. V roce 1940 byla opět zatčena a byly jí odebrány děti. Anna skončila v dětském domově v Čelákovicích, Erich na práci u sedláka ve Waltersdorfu (Žleb) a malou Eriku se sestrou si vzali strýc a teta Engelbertovi ze Svitav. Maminka byla ještě několikrát zatčena, vyslýchána a mučena, přesto dál pomáhala lidem v okolí. Mimo jiné v květnu 1945 zachránila mladého německého vojáka, kterého po nocích odvedla k německým hranicím, vzdáleným několik stovek kilometrů. Po válce byla rodina v rámci kolektivní viny perzekvována. Nejprve byla paní Erika poslána do internačního tábora v Olomouci-Nových Hodolanech, kde v otřesných podmínkách strávila tři měsíce. Na jaře roku 1948 byla i s maminkou vysídlena na Uničovsko, kde pracovaly bez mzdy, jen za ubytování a stravu. Erika Bednářová byla v té době již vdaná a měla s sebou čerstvě narozené dítě. Její manžel Oldřich byl povolán na vojnu, a tak o jejím vysídlení nic nevěděl. Z Uničovska se pamětnice dostala až díky jeho rodičům. Její maminka Sofie tam pracovala celé tři roky, než ji odtamtud dostali němečtí antifašisté z Rapotína. Erika Bednářová potom žila s manželem v Loučné nad Desnou. Neuměla česky, a tak nemohla získat lepší zaměstnání. Pracovala v lese a potom v továrně Velamos. V roce 1997 zažila povodeň na řece Desné. Po kolena ve vodě v kuchyni sledovala, jak jí obrovské balvany strhávají část domu. Nakonec ji zachránil syn Oldřich.

Šumperk, Masaryk square 4

Dostupné v: English | Česky

During WWII the building belonged to the German secret police – the Gestapo. Its cellars served as temporary confinement for suspects under inquiry. Many Czech patriots were brutally interrogated there during the German occupation of Bohemia and Moravia. In March 1945, the commander of the station, Wilhelm Prellberg, ordered the execution of sixteen boys in nearby Bratrušov. After the war, Prellberg was caught, sentenced to death by an exceptional people’s tribunal, and executed. Today, the building is used for residential purposes.

Šumperk, Masaryk square 4

Na tomto místě

Nepřizpůsobivá

Nepřizpůsobivá

Erika Bednářová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo