Praha, Panská 1
redakce německých a českých novin · Panská 892/1, 110 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Lynčovali Němce v černých rajtkách

Dostupné v: English | Česky

Byl květen roku 1945, právě skončila druhá světová válka a Jaroslav Staněk s dalšími členy skautského oddílu z Prahy 3 dostali od Hnutí za svobodu úkol obsadit redakci německých novin Der Neue Tag. „Když jsme šli do Panské ulice držet strážní službu, aby tam nikdo neraboval, procházel kolem nás u Jindřišské věže dav řvoucích lidí. Na dvoukoláku vezli těla tlustých Němců z Pečkárny. Ti byli do půl těla vysvlečení a měli na sobě černé rajtky. Do jejich těl byly zabodány kapesní nože. Viděli jsme, jak do jednoho z nich vrazil jeden chlap další nůž až po střenku. Vedle nás stál člověk oblečený v koncentráčnickém oděvu a řekl: ,Zažil jsem od Němců hodně, ale tohle bych nedokázal. Je to nelidské.‘“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jaroslav Staněk

Jaroslav Staněk

Narodil se 16. února 1926 v Nové Cerekvi na Vysočině. Jeho rodina se záhy přestěhovala na pražský Žižkov, kde Jaroslav navštěvoval obecnou školu. Poté absolvoval gymnázium a roku 1942 nastoupil na strojní průmyslovku v Betlémské ulici. Společně s dalšími žižkovskými chlapci v roce 1940 založili skautský oddíl. Krátce nato Němci skauting zakázali, a tak se museli uchýlit do ilegality. Během Pražského povstání se Jaroslav Staněk a další členové oddílu zúčastnili bojů na žižkovských barikádách i v centru Prahy. Koncem února 1946 pamětník vstoupil do KSČ. Pracoval na Hlavní správě výchovy a osvěty Ministerstva národní obrany (MNO), na Vojenské inženýrské akademii, v oddělení pro plánování výzbroje MNO, ve vojenském oddělení Úřadu předsednictva vlády, na generálním štábu armády a v letech 1968–1990 ve Výzkumném ústavu matematických strojů.

Praha, Panská 1

Dostupné v: English | Česky

Tiskárna v Panské ulici původně patřila významnému německému deníku Prager Tagblatt. Za druhé světové války se tu tiskl nacistický deník Der Neue Tag. Během Pražského povstání se boje o budovu zúčastnili také skauti ze Žižkova, kteří dostávali pokyny od organizace Hnutí za svobodu. V květnu 1945 si tyto prostory zabrala redakce Mladé fronty.

Praha, Panská 1

Na tomto místě

Lynčovali Němce v černých rajtkách

Lynčovali Němce v černých rajtkách

Jaroslav Staněk
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo