Pec pod Sněžkou
Pec pod Sněžkou, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Nemohla bych v těch postelích spát

Dostupné v: English | Česky

Eva Vyskočilová, později Novotná, pochází ze smíšeného česko-německého manželství, což v Peci pod Sněžkou tehdy nebylo moc obvyklé. Když po válce začalo vysídlování sudetských Němců, její německé matky se to netýkalo, protože před válkou přijala české občanství. „Naši němečtí sousedi, kteří byli určeni k odsunu, pak chodili za mými rodiči a chtěli si u nás schovat nějaké cennosti, ale táta říkal: ‚Nic schovávat nebudu, nemám kam.‘ Jiní doufali, že kdyby si moji rodiče vzali jejich chalupu, budou tam moci zůstat jako pracovní síla,“ vzpomíná pamětnice. Otci nabízeli, aby si zabral nějakou nemovitost, protože jejich dům za války neopatrností německých vojáků vyhořel, ale on odmítl. „Maminka věděla, kde kdo bydlel, a říkala, že by nemohla v těch postelích spát. Chtěli do svého,“ vysvětluje Eva Novotná. Když začal odsun, její otec nejdříve říkal: „Nějaká spravedlnost asi existuje, když se to teď tak otočilo.“ Potom ale pomáhal vynášet věci lidem, kteří se připravovali k odsunu, a situaci začal vidět jinýma očima. „Do transportu šly i naše tety Anna a Hilda, vozily jsme jim s maminkou jídlo, byl to takový divný pocit. Mluvily jsme s nimi u drátěného plotu – my s maminkou jsme stály venku a za plotem obě tety a jejich děti, mí bratranci a sestřenice,“ doplňuje Eva Novotná. Její matka od začátku války už nikdy na své děti nepromluvila německy.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Odsun Němců z Československa

Odsun Němců z Československa

V souvislosti s rolí, kterou třímilionová německá menšina sehrála při rozbití Československa, a stupňujícím se nacistickým terorem (zvláště v době heydrichiády) sílila v exilové politické reprezentaci i v domácím odboji myšlenka částečného nebo úplného vysídlení Němců z Československa. Tento požadavek, který přijali za svůj představitelé takřka všech politických proudů, byl během let 1942–1943 přijat i spojeneckými mocnostmi. Mezinárodně právní rámec odsunu dala Postupimská konference. Do jejího rozhodnutí na počátku srpna 1945 se mluví o tzv. divokém odsunu, který provázela celá řada excesů a který přinesl tisíce obětí na životech nevinných lidí, od 25. ledna 1946 do 29. října pak probíhaly deportace německé menšiny „spořádaně“. Podle oficiálního hlášení, které dostal prezident Edvard Beneš počátkem roku 1947, bylo v rámci odsunu z Československa vystěhováno 2 170 598 Němců, k tomu je však třeba připočíst statisíce uprchlých v době těsně po skončení války.

Pec pod Sněžkou

Dostupné v: English | Česky

Pec pod Sněžkou (dříve Velká Úpa III, německy Petzer) vznikla ve druhé polovině 16. století, kdy byla jednou ze tří částí Velké Úpy. Osadu založili horníci, kteří v oblasti dolovali železnou rudu a arsenik. V roce 1934 němečtí obyvatelé Pece založili Stranu sudetskoněmeckých Němců (SDP), ke které se v roce 1938 přidalo i obecní zastupitelstvo. V obci tou dobou panovaly velmi vyhrocené vztahy mezi německým a českým obyvatelstvem. V říjnu téhož roku Pec obsadilo německé vojsko, které místní Němci nadšeně vítali. Českých obyvatel zde tehdy žilo jen velmi málo. Po válce byla situace v Peci až do konce roku 1945 velmi napjatá. V okolních lesích se střílelo a za nejasných okolností zemřelo několik německých občanů. Většina německých obyvatel – celkem 802 osob – byla z Pece vysídlena.

Pec pod Sněžkou

Na tomto místě

Nemohla bych v těch postelích spát

Nemohla bych v těch postelích spát

Odsun Němců z Československa
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo