Choceň
Railways station · Pernerova 400, 565 01 Choceň, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Esšálek mrtvého nepřítele

Dostupné v: English | Česky

V květnu 1945 Felix Kolmer utekl s dalšími vězni z pracovního tábora ve Friedlandu. Doputovali až do Chocně, kde netrpělivě vyčkávali na okamžik, kdy budou moci odjet vlakem domů. Felix se přihlásil jako dobrovolník k jednotce střežící choceňské vlakové nádraží, ale po několika měsících strávených v koncentračních táborech nebyl uznán schopným boje se zbraní. V noci z 8. na 9. května 1945 zaútočil na choceňské nádraží obrněný vlak s ustupující německou a maďarskou armádou. Felix Kolmer vzpomíná, že se pak rozhořely ostré boje, v nichž jen zázrakem nepřišel o život: „Lehl jsem si pod lavici, ale všiml si mě jeden Maďar a rozběhl se ke mně s nasazeným bajonetem. Byl dva, tři kroky ode mě a já věděl, že je se mnou konec. Najednou po něm někdo vystřelil, on dostal kulku do hlavy a padnul k zemi. Z ruky mu vypadl esšálek a pomalu se dokutálel až ke mně. Ten esšálek mám dodnes.“ 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Felix Kolmer

Felix Kolmer

Felix Kolmer Narodil se 3. května 1922 v Praze do rodiny bývalého italského legionáře, povoláním obchodníka s elektrotechnikou. V mládí byl Felix aktivním skautem a po vzoru otce chtěl studovat elektrotechniku, v důsledku protižidovských represí se však místo toho stal truhlářským učněm. Dne 24. listopadu 1941 byl jako člen tzv. Aufbaukommanda transportován do Terezína, kde pracoval při zakládání ghetta a stal se členem tamního podzemního hnutí. V Terezíně zemřela jeho matka, on sám se v říjnu 1944 se dostal do Osvětimi. Kuriózním způsobem – přeběhnutím do jiného vagonu při transportu – unikl do tábora Friedland, kde se dočkal konce války. Po válce vystudoval vysokou školu a stal se světově uznávanou kapacitou v oboru akustiky. Po celý život se angažuje ve věci odškodňování obětí nacistického teroru. Za tuto i odbornou činnost získal Prof. Ing. Felix Kolmer, DrSc. řadu vyznamenání a ocenění.

Choceň

Dostupné v: English | Česky

The railways station Choceň lies on the main track from Prague to Česká Třebová, and it is the starting station on the railway Choceň-Vysoké Mýto-Litomyšl. The Neo-Renaissance station building was built in 1870s. On May 8, 1945 there was a conflict among rebels and recessive German army in the station. The rebels blew up a train filled with ammunition. The shock wave destroyed the buildings of the local heating plant. In 2010, the railway station was claimed the Most Beautiful Railway Station of the year, within the project of Association Entente Florale CZ.

Choceň

Na tomto místě

Esšálek mrtvého nepřítele

Esšálek mrtvého nepřítele

Felix Kolmer
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo