Choceň, železniční stanice
Pernerova 400, 565 01 Choceň, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Esšálek mrtvého nepřítele

Dostupné v: English | Česky

V květnu 1945 Felix Kolmer utekl s dalšími vězni z pracovního tábora ve Friedlandu. Doputovali až do Chocně, kde netrpělivě vyčkávali na okamžik, kdy budou moci odjet vlakem domů. Felix se přihlásil jako dobrovolník k jednotce střežící choceňské vlakové nádraží, ale po několika měsících strávených v koncentračních táborech nebyl uznán schopným boje se zbraní. V noci z 8. na 9. května 1945 zaútočil na choceňské nádraží obrněný vlak s ustupující německou a maďarskou armádou. Felix Kolmer vzpomíná, že se pak rozhořely ostré boje, v nichž jen zázrakem nepřišel o život: „Lehl jsem si pod lavici, ale všiml si mě jeden Maďar a rozběhl se ke mně s nasazeným bajonetem. Byl dva, tři kroky ode mě a já věděl, že je se mnou konec. Najednou po něm někdo vystřelil, on dostal kulku do hlavy a padnul k zemi. Z ruky mu vypadl esšálek a pomalu se dokutálel až ke mně. Ten esšálek mám dodnes.“ 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Felix Kolmer

Felix Kolmer

Felix Kolmer Narodil se 3. května 1922 v Praze do rodiny bývalého italského legionáře, povoláním obchodníka s elektrotechnikou. V mládí byl Felix aktivním skautem a po vzoru otce chtěl studovat elektrotechniku, v důsledku protižidovských represí se však místo toho stal truhlářským učněm. Dne 24. listopadu 1941 byl jako člen tzv. Aufbaukommanda transportován do Terezína, kde pracoval při zakládání ghetta a stal se členem tamního podzemního hnutí. V Terezíně zemřela jeho matka, on sám se v říjnu 1944 se dostal do Osvětimi. Kuriózním způsobem – přeběhnutím do jiného vagonu při transportu – unikl do tábora Friedland, kde se dočkal konce války. Po válce vystudoval vysokou školu a stal se světově uznávanou kapacitou v oboru akustiky. Po celý život se angažuje ve věci odškodňování obětí nacistického teroru. Za tuto i odbornou činnost získal Prof. Ing. Felix Kolmer, DrSc. řadu vyznamenání a ocenění.

Choceň, železniční stanice

Dostupné v: English | Česky

Choceňské nádraží se nachází na hlavním železničním tahu z Prahy do České Třebové a je výchozí stanicí na trati Choceň – Vysoké Mýto – Litomyšl. Novorenesanční výpravní budova pochází ze 70. let 19. století. Dne 8. května 1945 se v choceňské stanici odehrál střet povstalců s ustupující německou armádou, které se podařilo vyhodit do povětří soupravu vozů naložených municí. Vzniklá tlaková vlna poškodila objekty místní výtopny. V roce 2010 choceňské nádraží získalo v rámci projektu Asociace Entente Florale CZ titul Nejkrásnější nádraží roku.

Choceň, železniční stanice

Na tomto místě

Esšálek mrtvého nepřítele

Esšálek mrtvého nepřítele

Felix Kolmer
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo