Mieroszów
Labour camp Friedland · Mieroszów, Poland
  • Příběh
  • Místo

V poslední chvíli

Dostupné v: English | Česky

Felix Kolmer se na jaře roku 1945 dostal z Osvětimi do dalšího velkého koncentračního tábora Gross-Rosen, konkrétně do jeho pobočného tábora ve Friedlandu. Ten se nacházel asi jen deset kilometrů od bývalých československých hranic. V bezprostřední blízkosti domoviny Felix Kolmer často přemýšlel o útěku, ale nakonec žádný ze svých plánů nerealizoval. Vězni ve Friedlandu trpěli hrozným hladem. „Když lidé zmírali hlady přímo při práci, vzal velitel tábora několik vězňů a jeli na čtyřicet kilometrů vzdálenou frontu. Tam vykopali vnitřnosti padlých koní, jejichž maso dávno předtím snědli Němci, a přivezli je do tábora. Střeva se vyčistily a daly vařit, aby ta polívka měla v sobě alespoň trošku tuku. A my jsme se vrhali na ty syrový střeva, ve kterých ještě byly výkaly koní, a okusovali jsme z nich tuk. Když je hlad, člověk udělá cokoliv, aby získal sousto.“ V noci z 9. na 10. května 1945 vybombardovala sovětská Rudá armáda elektrárnu, která mimo jiné zásobovala proudem plot friedlandského tábora. Když vězni viděli, že zhasla světla, sebralo asi dvě stě z nich (mezi nimi i pamětník) odvahu a opustilo prostory tábora. Utíkali směrem k Wałbrzychu, kde se setkali s ruskou armádou. „Rudá armáda hned druhý den po našem útěku prolomila frontu a my jsme se s nimi vrátili zpět do Friedlandu. Zašli jsme se podívat do našeho bývalého tábora a našli jsme tam celou řadu postřílených vězňů. Uvědomili jsme si, že jsme utekli v poslední možné chvíli.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Prof. Ing. Felix Kolmer, DrSc.

Prof. Ing. Felix Kolmer, DrSc.

Felix Kolmer se narodil 3. května 1922 v Praze do rodiny bývalého italského legionáře a obchodníka s elektrotechnikou. V mládí byl aktivním skautem a chtěl po vzoru otce studovat elektrotechniku. Po nástupu nacismu se v důsledku protižidovských represí stal truhlářským učněm. Dne 24. 11. 1941 byl jako člen tzv. Aufbaukommanda transportován do Terezína, kde pracoval při zakládání ghetta a stal se členem tamního podzemního hnutí. V Terezíně zemřela jeho matka. V říjnu roku 1944 se dostal do Osvětimi. Kuriózním způsobem však unikl do tábora Friedland, kde se dočkal konce války. Po válce vystudoval VŠ a stal se světově uznávanou kapacitou v oboru akustiky. Je jedním z průkopníků tohoto oboru u nás, působí jako pedagog a je autorem odborných publikací. Celý život spolupracuje na procesu odškodňování obětí nacistického teroru. Za tuto i svoji odbornou činnost získal několik vyznamenání a ocenění.

Mieroszów

Dostupné v: English | Česky

The subsidiary labor camp of Gross-Rosen concentration camp – Friedland was situated about a kilometre north from today's Polish town Mieroszów, near to the road to Wałbrzych. The camp was established in September 1944 and there were 515 prisoners, mostly from the concentration camp Auschwitz. Most of them worked in the aircraft factory VDM, (Vereinigte Deutsche Metallwerke, Hamburg). Forty prisoners were employed in a carpentry workshop Fritz-Schuber. At the end of the war some of the prisoners were sent to dig a tunnel to nearby mountains. The camp Friedland was liberated by the Red Army on May 9, 1945. The locality of the labour camp is only tentative, based on the description of the information from the Gross-Rossen Museum. Nothing remained from the camp.

Mieroszów

Na tomto místě

V poslední chvíli

V poslední chvíli

Prof. Ing. Felix Kolmer, DrSc.
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo