Valtice
hranice mezi Rakouskem a Československem · 41412, 691 42 Valtice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Prozrazen

Dostupné v: English | Česky

Josef Čoček jako agent-chodec několikrát tajně přešel u Valtic hranice mezi Rakouskem a Československem. Byl agentem americké zpravodajské služby MIC. V letech 1951 až 1953 přenášel tajné zprávy a do svobodného světa převedl několik lidí, kterým v komunistickém Československu hrozilo zatčení. Od roku 1953 byly hranice v tomto prostoru mnohem přísněji střeženy a ilegální přechody byly velmi nebezpečné. Takto Josef Čoček vzpomíná na přechod v květnu 1953, kdy musel překonávat několik zátaras a plot napojený na vysoké napětí. „Když se rozstříhal elektrický drát, hned v blízkosti se rozsvítilo světlo a pohraničníci věděli, že je tam narušená hranice. Muselo se to nejprve propojit kabelem a pak se teprve mohl střihnout elektrický drát. Prostřední plot byl ze čtverců dvacet na dvacet, a to se muselo vystříhat. První a druhá překážka byla vysoká tak metr a půl, ty nebylo problém přeskočit. Museli jsme ale dávat bacha na minová pole. Používali jsme kudly a propíchávali jsme zem před sebou, abychom náhodou nevyletěli k pánu Bohu.“ Pamětníkovy tajné přechody byly prozrazeny, protože při překonávání hranice v roce 1954 už na něj čekala pohraniční stráž a okolí bylo neprodyšně uzavřeno. Josef Čoček neměl žádnou šanci utéct a málem dokonce přišel o život, když po něm pohraničníci hodili několik granátů. „Jak jsem utíkal, tak jsem najednou na rovině zakopl a praštil jsem sebou. Kdybych utíkal dál, tak jsem se akorát dostal do toho epicentra výbuchu.“ Nad okem měl od zásahu střepinou velkou ránu a ještě tři roky poté měl problémy se zrakem. Za zpravodajskou činnost byl nakonec odsouzen na doživotí.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Čoček

Josef Čoček

Agenti-chodci byli lidé ilegálně přecházející hranice komunistického Československa. Jednalo se především o československé emigranty, kteří vstoupili do amerických, britských nebo francouzských tajných služeb a plnili pro ně zpravodajské úkoly. Několik z nich komunistický režim vypátral a skončili buď na dlouhá léta ve vězení nebo byli popraveni.

Valtice

Dostupné v: English | Česky

V prostoru mezi Valticemi a Schrattenbergem se nacházelo hraniční pásmo mezi komunistickým Československem a Rakouskem. V roce 1951 bylo rozhodnuto o hermetickém uzavření hranic s Rakouskem a Německem. Bylo zde vybudováno zakázané pásmo s technickými zátarasy. Jeho součástí byl více než dvoumetrový plot s ostnatým drátem, ploty s napětím tři až šest tisíc voltů a v některých místech došlo i k zaminování.

Valtice

Na tomto místě

Prozrazen

Prozrazen

Josef Čoček
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo