Rudolfov
místo konání undergroundového festivalu · Děkanská 73/1, 373 71 Rudolfov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Politiku z toho udělal režim

Dostupné v: English | Česky

Dana Němcová se v březnu roku 1974 vydala do Rudolfova na koncert undergroundových kapel. „Rudolfov měl být takový malý festival, bylo tam spousta lidí, samozřejmě nápadných pro venkovany, protože měli dlouhé vlasy, džíny, něco prudce cizorodého v té malé obci, a vzbudilo to velkou paniku, takže ti straničtí funkcionáři tam povolali rovnou pohotovostní oddíl z Budějovic.“ Účastníci a návštěvníci festivalu se rozutekli po okolí, často až do Českých Budějovic, kde doufali, že se lépe schovají po hospodách a restauracích. To se ale pletli. V centru Budějovic nastala honba za máničkami a zbiti byli i mnozí, kteří se festivalu vůbec neúčastnili. Nejhorší situace pak byla na nádraží, kde byly do vlaků na Prahu a Plzeň nasazeny hlídky se psy. „Když mě pak vyslýchali, tak pronesli takovou větu, po které mi bylo jasné, že můžeme očekávat jenom to nejhorší, že ať jim nevykládám, že je to spontánní zájem mladých lidí, že jsme určitě tajná organizace, protože oni když potřebují dostat tolik lidí na jedno místo, tak na to potřebují celou organizaci.“ Bezprostředně po akci v Rudolfově bylo na policii předvedeno nebo zadrženo téměř 150 osob.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Budějovický masakr

Budějovický masakr

Dne 30. března 1974 se měl v hostinci Na Americe uskutečnit malý hudební festival za účasti kapel The Plastic People of the Universe, Adept a DG307. Muzikanti stihli pouze naladit nástroje, když na místo vtrhly bezpečnostní složky a na 400 účastníků rozehnali po okolí. Pronásledování zúčastněných pokračovalo i mimo Rudolfov. V Českých Budějovicích došlo mimo jiné k mnoha potyčkám mezi policií a občany, kteří se festivalu vůbec nezúčastnili. Ivan Magor Jirous v pořadu České televize Bigbít například vzpomíná: „Studentka Helena Kropíková, tak tý se rozvázala tkanička u boty, klopýtla a zavazovala si ji a zezadu ji policajt praštil pendrekem. Ona si ulevila, řekla ,gestapo‘! A zavřeli ji za napadení veřejnýho činitele.“ Zásah v Rudolfově podnítil rozsáhlou policejní akci, která postihla většinu Jihočeského kraje.

Rudolfov

Dostupné v: English | Česky

V rudolfovské restauraci Na Americe, nedaleko Českých Budějovic, se měl v březnu 1974 konat undergroundový festival za účasti kapel DG 307, Adept, Plastic People of the Universe a dalších. Ještě před vypuknutím festivalu byly povolány jednotky Veřejné bezpečnosti a za pomocí obušků a slzného plynu byli návštěvníci festivalu rozehnáni po okolí.

Rudolfov

Na tomto místě

Politiku z toho udělal režim

Politiku z toho udělal režim

Budějovický masakr
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo