Tobruk
libyjské přístavní město · Tubruq, Libye
  • Příběh
  • Místo

Štěstí z nebe

Dostupné v: English | Česky

Zásah přímo z nebe zachránil Pavlu Vranskému v roce 1942 v Tobruku život. Byl vyslán na průzkum krátce po velké bouřce. „Voda splavovala všechno, co jí přišlo do cesty. Když jsme se vraceli zpět, ustoupil jsem kousek z cesty a vtom jsem o něco zavadil. Italové tehdy používali nášlapné miny, které se spouštěly přetrhnutím provázku. Mina vždycky vyskočila asi 60 centimetrů vysoko a explodovala v oblasti břicha a přirození.“ Pavel Vranský měl štěstí, že krátce předtím tolik pršelo. „Zůstal jsem stát jako přimrazený, protože mi došlo, že jsem přetrhl provázek od jedné takové miny. Zasyčela rozbuška a – nic se nestalo.“ V dešti v mině zvlhnul střelný prach a mina neexplodovala. Měl víc štěstí než spousta dalších, kteří byli podobnou minou těžce zraněni nebo i zemřeli.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Major Pavel Vranský

Major Pavel Vranský

Major Pavel Vranský se narodil 29. dubna 1921 v Lipníku nad Bečvou, dětství prožil ve Frýdlantu n. Ostravicí, Bohumíně a Ostravě. Studoval gymnázium a učil se na mlékařsko-sýrařské škole, v roce 1939 odešel (stejně jako jeho otec) do Polska a dále do SSSR. Jeho bratr odešel do Izraele, matka zemřela v koncentračním táboře. Prodělal výcvik u československé vojenské jednotky, v roce 1941 odjel k československému vojsku na Blízkém východě. Zažil boje u Tobruku, poté se přihlásil k americkému protiponorkovému letectvu. Na upraveném vojenském letounu Liberator po válce létal mezi Prahou a Londýnem jako dopravní letec, později pracoval u ČSA. V 55 letech odešel do důchodu, spolu s manželkou pořádal rekreační dětské pobyty např. v Jizerských horách. Je nositelem řady britských i českých vyznamenání.

Tobruk

Dostupné v: English | Česky

O severoafrický přístav Tobruk bylo během druhé světové války svedeno několik bitev. Město bylo několikrát dobyto oběma stranami. Od října 1941 se obrany města účastnily i jednotky Československé armády pod velením podplukovníka Karla Klapálka.

Tobruk

Na tomto místě

Čekáte, odkud to do vás nasypou

Čekáte, odkud to do vás nasypou

Stanislav Hnělička
Po zuby ozbrojení zajatci

Po zuby ozbrojení zajatci

Podplukovník Jan Šanovec
Štěstí z nebe

Štěstí z nebe

Major Pavel Vranský
V sedmnácti vojákem

V sedmnácti vojákem

Jan Perl, podplukovník v. v.
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo