Český Malín, Volyň
obec vypálená německými vojáky · Český Malín, Rovenská oblast, Ukrajina
  • Příběh
  • Místo

Escape on a linden tree

Dostupné v: English | Česky

Mrs. Emílie Jarmarová, a native of Volhynia, met a fourteen year-old boy during the war who was one of the few to survive the destruction of Český Malín. “He just cried all the time and it drove others crazy.” Emílie took care of him and the boy told her about what he escaped in Český Malín. “They had a big linden tree in the yard, and when the tanks were approaching, his mother sent him to have a look where they were going. Suddenly, the gate opened and his father was shot right on the doorstep. They also shot the boy’s five year-old sister, and they drove all women from the village into their barn, poured petrol on them and set them on fire. He had a grandmother at home who could no longer walk or speak, she just lay; they brought the grandma to the barn, spilled petrol on her and threw her in the barn too.” Nobody noticed the boy in the tree.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

The destruction of Český Malín

The destruction of Český Malín

The community of Český Malín in Ukraine’s Volhynia region was founded in 1871 by Czech émigrés from the Rakovník, Louny and Žatec area. Malín became part of Poland following the Peace of Riga of 1921 and when the German-Polish war burst out, Malín and all of Volhynia was annexed to the USSR based on the secret addendum to the Molotov-Ribbentrop Pact of 23 August 1939. A Nazi military unit took Český Malín and the neighboring Ukrainian Malín on 13 July 1943. On the pretext of document inspection, they drove most citizens from their homes and burned them by groups in the church, school and barns. Whoever tried to escape was shot. The Nazis then looted the village and burned it all down. 374 Czechs and 26 Poles were murdered in Český Malín. The pretext for the burning was the alleged attack on the Nazi unit brought by a Bandera group (Ukrainian nationalists).

Český Malín, Volyň

Dostupné v: English | Česky

V polovině 19. století stál hektar zemědělské půdy na území dnešní Ukrajiny méně než koza. Půdu prodával car, který chtěl do opuštěného kraje přilákat sedláky z ciziny. O Velikonocích roku 1870 se z českých zemí, přesněji z lounského, žateckého a rakovnického okresu, vydalo na cestu přibližně dvacet rodin. Putovaly zhruba měsíc, přes Karpaty až do volyňského Rovna, kde jim místní dohazovači nabídli ke koupi pozemky polského statkáře Kazimíra Slivinského v Malíně v Ostrožském okrese – za jeden morg (necelý hektar) zaplatili Češi dvacet rublů. Václav Cibulka z Pnětluk, Ferdinand Re z Domoušic, Jan Janďourek a další sedláci se pustili do práce a tak se zrodil Český Malín, obec se vším všudy, se školou, obchody, řemeslníky, hasičským sborem. Víc než šedesát let Malínští budovali (a obnovovali) svá hospodářství, s ukrajinskými a polskými sousedy měli, jak by se dnes řeklo, korektní vztahy. Přečkali první světovou válku, kdy byli na několik let vyhnáni a jejich obec takřka zničena, přežívali i bídu sovětské a německé okupace. Pak přišlo ráno 13. července 1943. Sedláci se po dvou dnech svátků chystali na pole, když do Českého Malína vpochodovala jednotka vojáků v německých uniformách. Během několika hodin upálili, zastřelili a ubili víc než čtyři sta vesničanů, včetně žen a dětí. Zázrakem se zachránilo pár lidí, kteří brzy ráno odjeli na nákupy nebo uprchli ze skupiny, vytvořené proto, aby vrahům odvážela nakradené cennosti. V roce 2006 žilo posledních devět svědků malínského masakru – velké válečné vraždy Čechů. Záminkou německé armády k této akci bylo údajné napadení německých oddílů tzv. banderovci.

Český Malín, Volyň

Na tomto místě

Zachránil se na lípě

Zachránil se na lípě

Vypálení Českého Malína
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo