Český Malín, Volyň
obec vypálená německými vojáky · Český Malín, Rovenská oblast, Ukrajina
  • Příběh
  • Místo

Zachránil se na lípě

Dostupné v: English | Česky

Paní Emílie Jarmarová, rodačka z Volyně, se za 2. světové války setkala se čtrnáctiletým chlapcem, který jako jeden z mála přežil vypálení Českého Malína. „On pořád plakal a ostatní z něj byli hotoví.“ Emílie se ho ujala a chlapec jí pak vyprávěl, čemu v Českém Malíně unikl. „Na dvoře měli velkou lípu, a když se blížily tanky, tak ho maminka poslala, ať se podívá, kam jedou. Najednou se otevřely vrata a tatínka mu hned mezi dveřmi zastřelili. Zastřelili i chlapcovu pětiletou sestřičku a všechny ženy z vesnice naháněli do jejich stodoly, polévali benzínem a zapalovali to. Doma měli babičku, která už nechodila, nemluvila, jen ležela, přinesli babičku ke stodole, polili ji benzínem a hodili ji tam taky.“ Chlapce na stromě si nikdo nevšiml.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Vypálení Českého Malína

Vypálení Českého Malína

Obec Český Malín, ležící na ukrajinské Volyni, založili roku 1871 čeští přistěhovalci z Rakovnicka, Lounska a Žatecka. Po Rižském míru, v roce 1921, se Malín stal součástí Polska a po vypuknutí německo-polské války došlo na základě tajného dodatku k paktu Molotov-Ribbentrop z 23. srpna 1939 k připojení Malína s celou Volyní k SSSR. Ráno 13. července 1943 obsadil německý vojenský oddíl Český a sousední Ukrajinský Malín. Většinu obyvatel pod záminkou kontroly dokladů vyhnali z domů a po skupinách upálili v kostele, škole a ve stodolách. Kdo se snažil utéct, byl zastřelen. Němci poté celou vesnici vyloupili a vypálili. V Českém Malíně násilně zemřelo 374 Čechů a 26 Poláků. Záminkou k vypálení bylo údajné napadení německé jednotky skupinou tzv. banderovců (ukrajinští nacionalisté).

Český Malín, Volyň

Dostupné v: English | Česky

V polovině 19. století stál hektar zemědělské půdy na území dnešní Ukrajiny méně než koza. Půdu prodával car, který chtěl do opuštěného kraje přilákat sedláky z ciziny. O Velikonocích roku 1870 se z českých zemí, přesněji z lounského, žateckého a rakovnického okresu, vydalo na cestu přibližně dvacet rodin. Putovaly zhruba měsíc, přes Karpaty až do volyňského Rovna, kde jim místní dohazovači nabídli ke koupi pozemky polského statkáře Kazimíra Slivinského v Malíně v Ostrožském okrese – za jeden morg (necelý hektar) zaplatili Češi dvacet rublů. Václav Cibulka z Pnětluk, Ferdinand Re z Domoušic, Jan Janďourek a další sedláci se pustili do práce a tak se zrodil Český Malín, obec se vším všudy, se školou, obchody, řemeslníky, hasičským sborem. Víc než šedesát let Malínští budovali (a obnovovali) svá hospodářství, s ukrajinskými a polskými sousedy měli, jak by se dnes řeklo, korektní vztahy. Přečkali první světovou válku, kdy byli na několik let vyhnáni a jejich obec takřka zničena, přežívali i bídu sovětské a německé okupace. Pak přišlo ráno 13. července 1943. Sedláci se po dvou dnech svátků chystali na pole, když do Českého Malína vpochodovala jednotka vojáků v německých uniformách. Během několika hodin upálili, zastřelili a ubili víc než čtyři sta vesničanů, včetně žen a dětí. Zázrakem se zachránilo pár lidí, kteří brzy ráno odjeli na nákupy nebo uprchli ze skupiny, vytvořené proto, aby vrahům odvážela nakradené cennosti. V roce 2006 žilo posledních devět svědků malínského masakru – velké válečné vraždy Čechů. Záminkou německé armády k této akci bylo údajné napadení německých oddílů tzv. banderovci.

Český Malín, Volyň

Na tomto místě

Zachránil se na lípě

Zachránil se na lípě

Vypálení Českého Malína
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo