Bakivtsi, district of Luck
formerly the village of Bakowce · T0303, Volyns'ka oblast, Ukraine
  • Příběh
  • Místo

Pět let za kousek másla

Dostupné v: English | Česky

Když v roce 1939 obsadila Volyň sovětská armáda, bylo Emílii Jarmarové 18 let. V jejích rodných Bakowcích se život najednou přiostřil. Vojáci z obchodů ukradli vše, co ukrást šlo. Mnoho lidí z vesnice bylo odvezeno do gulagů. Do vězení putoval i bratranec paní Emílie. „Přišla k němu do obchodu Polka s maličkým dítětem a povídá: ‚Prosím vás, nechte mi aspoň čtvrtku másla, protože já nemám tomu dítěti vůbec co dát.‘ Chleba už vyžebrala jinde, tak on jí tu čtvrtku másla teda dal.“ V té chvíli byli v obchodě ale přítomni i dva ruští vojáci a také tatínek paní Jarmarové, který hned poté, co ruští vojáci opustili obchod, bratranci řekl: ,Jdi domů, vezmi si jeden ten oblek, jak se tu nedávno prodávaly, a našij si na něj záplaty ze starých hadrů. Tebe zavřou, a kdyby viděli nový oblek, tak by ti ho vzali a nic jiného bys nedostal, tak ať si myslí, že je starý.‘“ Druhý den si pro soucitného obchodníka opravdu přišli. Dostal pět let za to, že nechal Polce a jejímu dítěti trochu másla.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Volyňští Češi

Volyňští Češi

Emigrace z českých zemí směřovala vinou nepříznivých socioekonomických podmínek především do Spojených států amerických, ale díky národopisné výstavě v Moskvě a v Petrohradu v roce 1867 se nabízela i možnost emigrace do tehdejšího carského Ruska. První obec považovaná za obec volyňských Čechů byla založena již v roce 1863 (Luthardovka), ovšem organizovaná emigrace probíhala až v letech 1868–1880. Carské Rusko slibovalo nově příchozím svobodu náboženského vyznání, neplacení daní po dobu pěti let a nenastoupení vojenské služby pro příchozí do roku 1874. Češi se usadili zejména v oblasti měst Luck, Rovno, Dubno a Žytomyr. Ve svých nových domovech zakládali české školy, pivovary či kulturní domy, přiváželi si nové zemědělské stroje (např. řezačky) a znali i vyspělé zemědělské techniky (např. střídavé hospodářství). Vinou rusifikace v 80. letech 19. století byly české školy likvidovány a Češi museli přijmout pravoslavné náboženství. Po první světové válce a Rižském míru v roce 1921 se oblast Volyně rozdělila na západní polskou část a východní sovětskou část. Češi v rozmezí měst Luck - Rovno - Dubno tak žili v rámci relativně demokratického státu a udržovali si své instituce - hasiče, Sokol či vesnické kapely, zatímco Češi v okolí města Žytomyr prodělali neúspěšný sovětský program NEP a velký hladomor v letech 1932–1933. Polská část Volyně byla dne 17. 9. 1939 v souvislosti se čtvrtým dělením Polska obsazena Sovětským svazem a v červnu 1941 se obě části Volyně spojily pod režimem nacistického Německa. Na počátku roku 1944 přišla opět do oblasti sovětská armáda a přibližně 10 500 volyňských Čechů narukovalo do tvořícího se 1. československého armádního sboru pod velením Ludvíka Svobody a prošli boji u Krosna, Machnówky i karpatsko-dukelskou operací. Po bojích se velká většina přeživších usadila v Československu, kam je následovaly jejich příbuzní, děti, ženy či rodiče v další reemigraci v roce 1947. Celkový počet reemigrantů se odhaduje na 40 tisíc. Tyto první dvě vlny následovala reemigrace černobylských krajanů v letech 1991–1993.

Bakivtsi, district of Luck

Dostupné v: English | Česky

A small village in Volhynia near the town of Luck. In the second half of the 19th century, the area was colonized by Czechs who had left Austria-Hungary for the promise of a better life. In 1939, the village was part of the territory which, by agreement with Germany, was occupied by the Soviet Union. On August 23, 1939, in Moscow, the conditions for this occupation were laid down in a non-aggression pact between Nazi Germany and the Union of Soviet Socialist Republics. The pact included a secret protocol which contained – among other things – a provision stipulating a de facto partitioning of Poland running along the line of the Narew, Vistula and Sanu rivers. The Soviet troops only invaded Poland on September 17, 1939, after the German attack had already gotten well under way, and they didn't occupy all of the territory that had been agreed.

Bakivtsi, district of Luck

Na tomto místě

Pět let za kousek másla

Pět let za kousek másla

Volyňští Češi
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo